Vårdpersonal säger upp sig inför sommaren

Montage, sjuksköterska hjälper patient att gå

Det råder stor brist på sjuksköterskor inför sommaren. Bilden är ett montage. Foto: Claudio Bresciani/TT

Publicerad: 2 maj, 2022 11:52
Vårdpersonal säger upp sig inför semestern

Personalläget inom vården inför sommaren är ansträngt i flera regioner, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Västra Götalandsregionen är det framför allt sjuksköterskor som säger upp sig.

– De medarbetare som slutar gör det för att säkra att man får sin sommarsemester, säger regionens personalchef Marina Olsson till radion.

Västra Götalandsregionen har fortfarande inte säkrat upp sjuksköterskebemanningen inför sommarledigheten. Flest sjuksköterskor saknas på dygnet runt-vården och i viss mån fattas även barnmorskor.

– Det ser tufft ut inför sommaren. Utgångspunkten är att alla medarbetare ska få ut sina fyra veckors sammanhängande ledighet, men i nuläget går inte det att säga. Det är utmanande, och mer utmanande att rekrytera än tidigare år, säger regionens personalchef Marina Olsson till Ekot.

 

Trötthet efter pandemin

Martin Gunnarsson, områdeschef specialiserad vård i Örebro, instämmer att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

– Det kan handla om att det finns en trötthet efter pandemin och andra orsaker. Det är inte lika lätt att få personal som går in och jobbar extra, jobbar på timanställning eller andra anställningsformer som vi använder under sommaren, säger Gunnarsson till radion.