Vårdagjämningen – ett av många vårtecken

Foto: Miranda Smedberg

Publicerad: 19 mars, 2021 15:36
Vårdagjämningen - ett av många vårtecken

Äntligen händer det, ljuset återvänder. I helgen infaller vårdagjämningen och dagarna blir allt ljusare. Även många andra vårtecken börjar dyka upp. Många är de som njuter av vårsolen längs Hjoåns dalgång till ljudet av fågelkvitter och porlande vatten. 

Än finns inga sippor längs ån. Men snödroppar finns det gott om.

Naturstigen vid Hjoåns Dalgång är ett uppskattat promenadstråk hos Hjoborna. Särskilt en solig fredag i mars när isen smält och fåglarna kvittrar.
  – Våren är härlig, det är ju bara så. Allt som slår ut, alla knoppar, det är ju sån energi! säger Hjobon Gun Torsein.

 

Extra efterlängtad vår
Efter ett pandemiår som gjort att vi fått isolera oss mycket tycker nog många att det är extra skönt med ljusare och varmare dagar.
  – Det bästa med våren är att komma ut mer igen. I synnerhet nu när man har fått träffas utomhus och sitta och frysa, säger Gun Torsein. Jag hälsade på min bror igår, vi är ju gamla och får inte träffas på samma sätt, då kunde vi sitta ute vid solväggen och äta soppa som han hade gjort.
  Och det är ju faktiskt så att solväggen kan njutas lite längre fram på eftermiddagarna framöver. Imorgon, lördag den 20 mars infaller vårdagjämningen. Då är dagen och natten ungefär lika långa – och sedan följer allt längre och ljusare dagar för oss på norra halvklotet.

 

Enkät: Vad är vårtecken för dig?

Att det blir ljusare och längre dagar. Det känns hoppfullt och sommaren närmar sig. – Maria Svensson

Tussilago. Allt som slår ut, alla knoppar, det är ju sån energi! – Gun Torsein

Värme i vinden. Att man kan sitta ute i solen och ta en kaffe. Känslan att ha allt det goa framför sig. – Anton Svensson

Vitsippor! Sol och tussilago! – Birgitta Lidefelt Att få spela golf igen. – Anders Lidefelt

 

Fakta vårdagjämningen
Att vi har årstider beror på jordaxelns lutning i förhållande till solen. Under vinterhalvåret lutar norra halvklotet bort från solen, vilket gör att våra dagar blir kortare. På sommarhalvåret är det tvärt om, då lutar vår del av planeten mot solen och därför får vi varmare och ljusare dagar. Kort sammanfattat är vårdagjämningen och höstdagjämningen brytpunkterna där natten och dagen är ungefär lika långa.

Källa: SMHI