Varbergs BoIS laddar för ny säsong

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Jakob Lindahl står framför Varberg Energi Arena.

Jakob Lindahl är en av många nyförvärv som Varberg hoppas på den här säsongen. Foto: Jonatan Häggström Wedding

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:23
"Nya" Varberg laddar för ny säsong

Halva truppen har bytts ut. Bland annat har storstjärnan Astrit Selmani lämnat laget. Men Varbergs BoIS är hoppfulla inför sin andra säsong i Allsvenskan. Och återigen är det fynd från lägre divisioner som ska lyfta laget.

– Det känns riktigt spännande, säger Jakob Lindahl, som är ett av många nyförvärv.

Joakim Persson ler och viftar entusiastiskt med armarna när han beskriver sina spelare. Han pratar varmt om sin trupp och det märks att han tror mycket på laget.

– En så här stark trupp har jag aldrig tränat innan. Och då har jag ändå varit tränare i tio år. Alla spelare i truppen har kvaliteter för att konkurrera, säger Joakim Persson.

Joakim Persson gör en galen gest.

Joakim Persson är tränare i Varbergs BoIS. Foto: Adam Ihse/TT

Värvar från lägre divisioner

Varbergs BoIS gjorde sin första allsvenska säsong någonsin 2020. Och det blev succé direkt, trots svag ekonomi och tuffa förutsättningar. Varberg var nederlagstippat, men överraskade och kom elva i Allsvenskan.

Nu har storstjärnan Astrit Selmani blivit såld till Hammarby. Han kom tvåa i skytteligan och vann poängligan förra säsongen. Tränaren Joakim Persson beskriver det som ett tungt tapp. Därutöver har Gustaf Norlin flyttat till IFK Göteborg och Junes Barny har blivit proffs på Cypern. Det är också många andra spelare som har lämnat Varberg för klubbar i lägre divisioner.

Samtidigt har Varberg fyllt på med ett gäng nyförvärv. Anfallaren Robin Simovic från norska Odds BK är kanske det tyngsta namnet, men det är också flera ”guldkorn” från lägre divisioner.

– Vi har en uttalad strategi att värva spelare från lägre divisioner. Det handlar dels om ekonomin, dels om att vi ser att det finns många duktiga spelare längre ner, säger Joakim Persson.

Astrit Selmani firar.

Astrit Selmani blev Varbergs och hela Allsvenskans poängkung förra säsongen. Nu har han lämnat laget. Foto: Per Danielsson/TT

Flera av dessa värvningar har fallit väl ut. Astrit Selmani som såldes till Hammarby är ett bra exempel. Han kom till Varberg från Torns IF i division 1.  Med Varberg i Superettan och sedermera Allsvenskan gjorde anfallaren succé.

– Det är viktigt att poängtera att alla inte kan bli som Astrit. Vi lyckas ju inte med varje värvning från lägre divisioner. Ibland är steget för stort, säger Varbergtränaren.

 

Lindahl ett av nyförvärven

Jakob Lindahl, 23, från Norrköping kommer snart få veta om steget är för stort – eller om han kan göra samma resa som Selmani. Lindahl har i flera säsonger varit en framträdande spelare i division 1-klubben IF Sylvia. De senaste säsongerna har han även varit lagkapten.

Inför den här säsongen värvades han sedan till Varbergs BoIS.

– Det var självklart att tacka ja och komma hit. Jag har alltid drömt om att få chansen i Allsvenskan. De senaste åren har jag jobbat hårt för att utvecklas och målet har hela tiden varit att komma högre upp än division 1.

Jakob Lindahl är mestadels så kallad ”wingback”, det vill säga ytterback i en fembackslinje. Men det är tuff konkurrens om startplatserna på de positionerna i Varberg.

– Jag är medveten om konkurrensen och det krävs att ge hundra varje träning för att ta en plats. Jag är redo att kriga för att få spela, säger han.

”Måste våga mer”

Joakim Persson tror att Jakob Lindahl i nuläget kan få svårt att ta en startplats.

– Han behöver tuffa till sig lite. Jag hade hoppats att han skulle ta för sig mer direkt. Förhoppningsvis kommer det allt eftersom, men just nu måste han våga mer och vara mer företagsam ute på kanten.

Samtidigt säger managern att det kan ta olika lång tid för spelare från lägre divisioner att hitta rätt på en högre nivå.

– Ibland kan det ta tre minuter innan en spelare ser bekväm ut och tar för sig. Så var det för Astrit (Selmani) till exempel. Men det kan också ta tre dagar, tre veckor eller tre månader. Det gäller att ha tålamod.

Och Varberg har tålamod med Jakob Lindahl. De har identifierat flera egenskaper som lovar gott. Bland annat hans skicklighet i att transportera boll och kombinera med medspelare. De hoppas att Jakob Lindahl kan anpassa sig till den nya nivån.

Jakob Lindahl sitter ner och tittar in i kameran.

”Det är en fin miljö och väldigt bra grupp här i Varberg”, säger Jakob Lindahl efter sina första månader i klubben.

”Ser bättre och bättre ut”

Jakob Lindahl har bra självförtroende. Han tror och hoppas på att kunna konkurrera ut de andra spelarna på hans position.

– Min tanke är att jag ska spela. Det är det jag kämpar för. Annars hade jag lika gärna kunnat stanna i Sylvia (hans tidigare klubb).

Allsvenskan börjar den 10 april. Fram till dess ska Jakob Lindahl och de andra spelarna i Varberg träna sig i form. Sedan är det upp till bevis. Kan Varberg, trots svag ekonomi och tunga spelartapp, klara sig kvar i Allsvenskan ännu ett år?

Om man frågar Jakob Lindahl och Joakim Persson är svaret ja:

– Det är en väldigt bra grupp och många bra spelare. Så jag tror på oss, säger Lindahl.

Persson:

– Träningarna ser bättre och bättre ut. När Allsvenskan börjar ska vi vara redo.

Varbergs nyförvärv

Simon Karlsson Adjei (från Assyriska IK), Oliver Stanisic (från Örgryte IS), Robin Simovic (från Odds BK, Norge), Jakob Lindahl (från IF Sylvia), Philip Mårtensson (från Trelleborgs IF), Victor Carlsson (från Onsala BK), Alexander Johansson (från Sandnes Ulf, Norge), Sebastian Möller (från Ljungskile SK).