Allting på vår meny går att förbereda hemma och är enkelt att slänga upp på grillen. Eller varför inte packa en picknickkorg och ta sig ut i naturen? Dessutom har vi ett förslag på en härlig Gin och Tonic med rabarber.
Att välja ingredienser säsongsbaserat har många fördelar: Varorna är ofta billigare, kräver mindre energi att odla, smakar mer och innehåller mer näring. Menyn är helt vegansk vilket gör att den klarar sig utanför kylskåpet utan problem på väg till parken eller skogen. Våra recept ska räcka för fyra personer.
Knyten
Du behöver: 700 gram delikatesspotatis
4 stycken palsternackor
1 knippe sparris
½ kruka rosmarin
Lite färsk timjan
Salladslök
Smör
Veganska grillspett
Du behöver: 400 gram fast tofu
250 gram champinjoner
1 Rödlök
Cocktailtomater
För marinaden: sojasås
honung
saft och skal från en citron
olivolja
salt och peppar
- Skär tofun i önskad storlek. Lägg sedan bitarna i din ihopblandade marinad. Låt dra i minst 45 minuter, gärna längre.
- Fyll spetten med rödlök, champinjoner, tomater och tofu.
- Dela palsternackan i lika stora bitar som potatisen.
- Förkoka potatisen och palsternackan i saltat vatten.
- Lägg potatisen, palsternacka och sparris på en bit folie. Lägg på en klick smör, salt, peppar, rosmarin och timjan. Ringla över lite olivolja. Vik ihop till ett paket.
- Lägg dina färdiga spett, knyten och en kvist med cocktailtomater på grillen tills de fått färg.
Servera din grilltallrik med en klick tzatziki och ett glatt humör.
Tzatziki
Du behöver: 3 dl vegansk naturell grekisk yoghurt
½ gurka
2 vitlöksklyftor
1 tsk citronsaft
salt och peppar
Gör så här:
1. Skala och riv gurkan.
2. Lägg gurkan i ett kaffefilter och låt vätskan rinna av i en skål.
3. Blanda yoghurten med gurkan och pressade vitlöksklyftor.
4. Smaka av med salt och peppar.
Går bra att förbereda tidigare och låta stå i kylen i en burk tills det är dags.
Rabarber-Gin&Tonic
Du behöver: 400 gram rabarber
½ vaniljstång
1 dl strösocker
Gin
Tonic Water
Du börjar med att göra din egen rabarbersirap. Receptet ger 3,5 dl av det.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröerna. Lägg vaniljstången och fröerna tillsammans i en kastrull.
- Tvätta rabarberstjälkarna och skär ca. 2 cm tjocka bitar av den och lägg i kastrullen.
- Tillsätt 3 dl vatten till kastrullen och låt koka upp. Rör om då och då.
- Tillsätt strösocker när rabarbern har börjat mjukna.
- Låt sjuda i ca. 5-10 minuter till vätskan har börjat få en sirapsaktig konsistens.
- Häll upp och låt svalna och kylen.
Fyll sedan glasen med massa is. Häll i 4 cl gin, lite rabarbersirap, toppa med tonic och blanda.
Servera och njut!