Utsiktens BK – Falkenbergs FF Svenska cupen

Bosko Orovic ståendes vid bänken med medspelare och tränarstab.

Det blev en tung öppningsmatch för Bosko Orovic och hans Utsikten när laget förlorade med 1-3 mot Falkenbergs FF. Foto: Thomas Johansson / TT

Publicerad: 23 februari, 2021 15:38
Historisk match med lättglömt slut för Utsiktens BK

För Utsiktens BK var det mer än bara en gruppspelsmatch i Svenska cupen i måndags. Matchen gick inte vägen för Göteborgslaget, som förlorade mot Falkenbergs FF. Men tränaren Bosko Orovic ser fortfarande ljusglimtar att jobba vidare på.

– Spelmässigt gör vi en bättre prestation än Falkenberg, säger Orovic.

Utsiktens BK, UBK, håller vanligtvis till på Ruddalens IP i Västra Frölunda. Men matchen mot Falkenbergs FF, FFF, spelades istället på Bravida Arena på Hisingen, anledningen var att mattan på hemmaplanen inte var redo att spela på. Visserligen en större arena, men i sviterna av en pandemi gjorde det ingen skillnad, då alla sittplatser ekade tomma.

Trots en till syntes reguljär fotbollsmatch i Svenska cupen var det en stor händelse för UBK. Aldrig tidigare har laget tagit sig såhär långt i turneringen, vilket UBK:s tränare, Bosko Orovic,  tycker var en rolig upplevelse.

– Det var kul att vi äntligen nådde dit. Vi har varit här innan och snubblat på mållinjen hela tiden så det var otroligt kul att vi har nått hela vägen fram den här gången, säger han.

Höga ambitioner

UBK slutade på en tredje plats i Division 1 södra förra säsongen, och laget missade kvalspel upp till Superettan med sju poäng. Att laget satsar för att nå högre denna säsong är tydligt, inte minst om man ser till lagets agerande på transfer-marknaden. Sex nyförvärv har det hittills blivit och samtliga spelare kommer från högre divisioner samt är fyra av dem yngre än 24 år.

– Ambitionen är den samma från förra året. Det är att försöka ta oss upp, punkt. Vi har ett bra lag så vi ska absolut vara där uppe och tampas, säger tränaren Bosko Orovic.

Första halvlek

När matchen mot FFF drog igång var det ett piggt UBK som sågs inleda matchen på Bravida Arena. Att det förra säsongen skiljde två divisioner mellan lagen, var omöjligt att se på måndagskvällen. UBK rullade mycket boll, men kom inte till några riktiga chanser och hade svårt att få bollarna på mål när chanserna väl uppstod. Mer klinisk var däremot Falkenbergs Adam Bergmark Wiberg. Efter femton minuters spel slog FFF:s spelaren Melker Nilsson in en boll från högerkanten som Wiberg, relativt ohotad, kunde panga in på volley.

Falkenbergs 1–0-mål var inte det sista som Utsikten skulle se av Bergman Wiberg. Falkenbergsspelaren, som är utlånad från den allsvenska klubben Djurgården IF, skulle lyckas hitta nätet bakom Utsiktens målvakt Tom Amos ytterligare två gånger under kvällen. Nästa mål kom redan tio minuter efter det första. Efter en trasslig situation på Utsiktens planhalva fick Falkenbergs Edi Sylisufaj fram bollen till Wiberg, som placerade bollen mellan benen på Amos. Situationen uppstod när de flesta spelarna på planen trodde det skulle blåsas av för frispark till Utsikten, men som istället blev ett baklängesmål. Missnöjet var tydligt, inte minst från bänken. Där ett högljutt utlåtande från Bosko Orovic ledde till att Utsiktens tränare fick se det gula kortet från domaren Joakim Östling. Det gula kortet var ett av totalt nio stycken kort som delades ut under måndagskvällen.

Trots 2–0 i baken slog inte UBK av på takten. Laget fortsatte vara bollförande och matchen var spelmässigt jämn. Men det saknades fortfarande riktiga chanser från Göteborgslaget. Det närmsta Utsikten kom en reducering i första halvlek, var en frispark som Alexander Skoglund sköt en bit över ribban, denna avbröts av FFF:s högerback Mahmut Ozen genom en viktig brytning.

I halvtid var både FFF:s Adam Wiberg och UBK:s Erik Westermark överens om varför FFF ledde matchen. Falkenbergslaget hade snabbare bolltempo, lyckades med att spela sig ut ur Utsiktens presspel och de förvaltade sina chanser.

Andra halvlek

I öppningen av andra halvlek såg Utsikten fortsatt pigga ut och Bosko Orovic var fortsatt aktiv med att dirigera sina spelare. I 56:e minuten gav Utsiktens spel utdelning. En hörna från vänster, slagen av Karl Bohm, hittade nyförvärvet Niklas Olssons högra sko på bortre stolpen, som smällde in bollen i nättaket.

Efter Utsiktens mål var matchen vidöppen och Göteborgslaget satte stundtals stor press på det halländska laget. Ytterligare ett nyförvärv, Ylli Podrimcaku, hade ett bra läge i mitten av andra halvlek, men stoppades då av FFF:s målvakt Viktor Norling.

Wibergs tredje punkterade matchen

En kvittering hängde länge i luften, men innan Utsikten hann skicka fram sin fulla attack i jakten på ett mål, framträdde mannen som kom att avgöra UBK:s historiska match. Efter en bollvinst på mittplan av Falkenberg i minut 84, hann inte Utsikten med i försvarsspelet. För andra gången för kvällen passade Melker Nilsson fram bollen till Adam Bergman Wiberg, som med sin högerfot släckte Utsiktens drömmar om en skrällvinst i sin första gruppspelsmatch i Svenska cupen.

Wibergs tredje mål för kvällen punkterade matchen, och fastställde slutresultatet 1–3. Trots förlusten är Bosko Orovic nöjd med matchen.

– Vi är det bättre laget spelmässigt och chansmässigt i 60 minuter. Resultatet är vi missnöjda med, det ska gudarna veta. Men lagmässigt gör vi en bättre prestation än vad dem gör. Vi sätter vårt presspel som vi har tränat på och får bollen till rätt ytor, det är bra!

Orovic blickar framåt

Härnäst väntar grannarna från Borås, IF Elfsborg, i Svenska cupen. Matchen spelas på söndag, men trots tuffare motstånd på pappret kommer inte Utsikten att göra några drastiska skillnader i sitt spel.

– Vi kommer jobba på vårt sätt. Vi kommer utveckla detta spel och fortsätta nöta på som vi gjorde mot Falkenberg. Vi kommer inte göra förändringar utefter motstånd.

I premiäromgången stod Elfsborg för lite av en skräll, då laget förlorade mot allsvenskan-debutanterna Degerfors IF, som dessutom hade en man mindre på banan i över 30 minuter. Om Utsikten ska kunna skrälla lika stort, återstår att se på söndag, när gruppspelets andra omgång drar igång i Svenska cupen.