Tips inför Göteborgsvarvet

Löp- och rörelsecoach Patrik Nilsson Foto: Emil Sonnander

Publicerad: 4 maj, 2022 10:52
Löpcoachen ger tips inför Göteborgsvarvet

Ska du springa Göteborgsvarvet om tre veckor? Eller är du kanske bara intresserad av att börja löpträna? Patrik Nilsson, löp- och rörelsecoach ger tips för att få en härlig löparupplevelse.

Vad har du för tips till den som ska springa Göteborgsvarvet om tre veckor?

– När det är tre veckor kvar handlar det om att hålla sig frisk och skadefri, det är the main goal. Förhoppningsvis har man hållit sig till en plan fram tills nu. Då är det viktigt att man lyssnar på kroppen och vilar när den behöver det.

 

– Man kan också testa på olika delar av banan. Testa på broarna och säldamsbacken. På vissa ställen är det betong man springer på, hur reagerar kroppen på det? Har man inte övat på hårt underlag är det god tid att göra det nu. 

 

– Testa också den utrustningen du tänker springa i. Ska du ha nya kläder så testa dem så att du inte får skavsår. Tänker du ha på dig ett vätskebälte kan du börja använda det nu. Har man inte fått en utveckling i det träningsprogram du haft så är det aldrig försent att använda dig av en löpcoach. 

 

Hur laddar man upp dagarna innan och på själva varvetdagen?

– Utifrån ett motionärpersketiv bör det sista tuffa passet vara senast en vecka inpå loppet. Gör du det för nära inpå gör det ingen supernytta utan det sliter mer. Den träningsmängd som du inte fått till dess kan du inte ta igen sista veckan utan då bör du ta det lugnt och långsamt.

 

– Annars är det äta normalt och dricka lite mer dagarna innan. Kolhyderatladda inte och testa inte att äta sådant som du inte ätit innan inför ett lopp. Har du inte testat en rödbetshot så ska du inte göra det innan. En varierad kost räcker gott och väl. 

 

–  På loppdagen bör du äta en bra frukost. Eftersom starten går ganska sent är det bra att ett par timmar innan racet ta en fika som en kanelbulle. Drick i små klunkar med större mellanrum. Ha koll på ditt urin. Ser det ut som svag citronsaft har man lagom med vätska.

 

 

Hur bör man lägga upp loppet när man väl springer? 

 

–  Värm upp ordentligt cirka tjugo minuter innan start. Sista fem minuterna kan du göra några korta ruscher för att få upp pulsen innan du ställer dig i ledet. Som motionär är det vanligt att man går ut fört hårt i början. Gör inte det, utan bestäm dig för att springa fram till Älvsborgsbron och andas genom näsan. Då har du ett lagom tempo som du kan ta igen sen istället.

 

–  Drick i alla kontroller! Sportdryck eller vatten, det beror på vad som funkar för dig. Vid sista kontrollen som är vid Poseidon då behöver man bara ta lite vatten och gurgla munnen med sportvatten. Då får hjärnan en extra kick. Tänk att om det är tio grader varmt blir det tjugo grader för kroppen. Är det tjugo blir det trettio. Drick därför som om det vore tio grader varmare ute. 

 

–  Var trevlig mot dina medlöpare. De är inte fiender utan vänner. High-fivea publiken och ha kul.

 

– Försök att varva ned efter loppet med att jogga väldigt långsamt i tio minuter. Det ska vara så långsamt så du i princip kan gå snabbare. Då får du bättre rörelse i senor och ligament dagen efter. Se också till att du äter och dricker ordentlig. Vänta med eventuellt alkoholintag några timmar efter en måltid.

 

 

 

Saknar man erfarenhet av löpning är det ingen bra idé att redan i år springa Göteborgsvarvet. Däremot kanske man har en dröm att åtminstone någon gång i livet springa ett längre lopp. Patrik Nilsson anser att det för de flesta är fullt möjlig att delta i nästa års lopp om man lägger upp träningen ordentligt.

 

 

Vad har du för tips till den som inte tänker springa Göteborgsvarvet i år men är nyfiken på att börja med löpning?

 

– Tänk på att konditionen går mycket snabbare att förbättra än att tillvänja senor och ligament. Risken är stor för bakslag om man går ut för hårt. Det bästa är att ta hjälp av en certifierad löpcoach som hjälper dig att hitta en skonsam och hållbar löpteknik. Sedan kan du hitta ett par skor som passar din löpteknik. 

 

 

Hur lång tid tar det att komma upp i tillräckligt god form för att delta i längre lopp som halv- och helmaraton?

 

– Det är helt beroende på vilken grund du står på när du börjar med löpningen. Dålig teknik men bra kondition kan ge mer skador än en person med naturlig teknik med sämre kondition. Håll fokus på naturlig löpteknik, då håller du dig skadefri och får mer kontinuitet i din träning.

 

– Jag brukar säga att kan du springa en mil, kan du springa en halvmara. Det gäller bara att du minst ett halvår innan loppet, en gång i veckan lägger in lite längre pass och tränar lite styrka. Klarar du ett halvmaraton kommer du med samma taktik kunna köra ett maraton. Klarar du ett maraton kan du faktiskt också bli en ultralöpare. 

 

– Människan är skapt ultralöpare. När vi utvecklades till människor för 200 000 år sedan på savannen så sprang vi och gick tjugo till fyrtiotusen steg om dagen. Vår förmåga att svettas gör att vi kyler ned våra kroppar. Därför kunde människan jaga fatt hjorten som behöver stanna för att vila. 

 

Varför ska man börja träna löpning?

 

– Det är egentligen väldigt enkelt. Det är den mest naturliga rörelseformen förutom gång. Dessutom har vi människor kroppar som är skapta för att gå och springa upprätt. Den här träningsformen är väldigt flexibel, man behöver inte boka någon tid utan det är bara att snöra på sig skorna och sticka ut. Den är relativt billig och man behöver inte köpa massa utrustning.