The Platz – en utställning om utsatta människor i vår närhet

The Platz utställningen.

Foto: Wiktoria Gruca

Publicerad: 19 mars, 2021 15:21
The Platz – en utställning om utsatta människor i vår närhet

20 svartvita bilder, och en rörande historia bakom. En historia om en grupp människor vars liv kretsar kring överlevnad. En utsatt grupp, som egentligen är exakt som vi – mänsklig. 

– Jag vill ge en inblick i romers liv bakom tiggeriet och bryta den förutfattade meningen som samhället och vi själva har skapat, säger Joakim Roos som ställer ut sina foton på Göteborgs stadsbibliotek.

 

I de stora fönstren på Stadsbiblioteket hittas just nu Joakim Roos bildutställning, The Platz. En utställning gestaltande romer från Rumänien som bosatt sig på olika platser runtom Göteborg. Roos har under fyra års tid skildrat dessa människors livssituation och boenden med hjälp av fotografi. Från under broar, tält samt buskage. Samtidigt har han tagit sig tiden att lära känna dem på djupet, både i Göteborg och Rumänien.

Foto som speglas i utställningsfönstret.

Joakim Roos verk speglas i fönstret. Foto: Wiktoria Gruca    

– Jag hatar när människor kategoriseras och behandlas på ett visst sätt, till exempel, endast utifrån deras ursprung, berättar Joakim Roos. Därför vill jag visa på att så inte behöver vara fallet, genom att lyfta deras historia.

På de svartvita bilderna visas olika människor, från 18 till 55 årsåldern. Verket är uppdelat i fyra delar där Platz I och II är i Göteborg, medan III och V i Rumänien. Roos hade jobbat i 30 år som bildjournalist innan idén kom, med förkunskap från fler tidigare skrivna reportage kring romska grupper.

 

Tanken bakom utställningen

En kvinna i ett tält.

En person i sitt hem. Foto: Joakim Roos

– Jag tänkte att det var ett dagsaktuellt och relevant ämne att skildra, säger Roos. Tiggeri är och har varit ett ämne som man pratar mycket om i samhället, men utan att egentligen se dess andra perspektiv.

Syftet är att just beskriva vad som är en människa. Att visa den subjektiva människan bakom. Att vi alla inte är så olika som vi tror.  

– När vi går på stan så ser vi människor som tigger och kategoriserar de alla som en och samma, säger Roos. Men jag vill visa människan bakom ytan av alla fördomar som vi skapar, på grund av till exempel vilken plats någon kommer ifrån eller vad sysselsättningen är. Jag vill ge en inblick i deras liv bakom tiggeriet och bryta den förutfattade meningen som samhället, och vi själva, har skapat. ­­

Två kvinnor som håller varandra i handen.

Foto: Joakim Roos

Ett tidskrävande och omfattande arbete

I fyra till fem månader, i början av augusti 2016, har Roos jobbat långsiktigt på att få romernas förtroende. Fokuserat på att lyssna på deras historia och inte ställt många frågor själv. Socialiserat och varit öppen, tills tilliten kom och arbetet kunde börja.

– Det var väldigt lärorikt. Man har en förutbestämd mening om en annan grupp människor, som man måste vara beredd att förändra sin syn kring. Då kommer utvecklingen.

Roos har tagit del av cirka 80 olika personers liv under sitt projekt, där han kommit vissa väldigt nära. Han har även bott hemma hos tre olika familjer med tio till 15 personer i varje boende. The Platz säljs nu också av romerna själva som en möjlighet att tjäna pengar till familjen. Och Roos får ofta positiv respons kring sitt verk.

­­­ ­­– Det är personer kring 20–30 år som hör av sig, som kanske pluggar eller är intresserad av samhället, säger han. Men även äldre som bryr sig och frågar hur de kan hjälpa till att försörja dessa grupper.

Nu är utställningen kvar till mitten av april, där var och en kan ta del av dessa bilder, och en historia som förmedlar en viktig mening om vår samtid.