Svensk studie ger hopp åt utrotningshotad sumatranoshörning

en större och mindre sumatranoshörning står med nosarna mot varandra.

Foto: TT

Uppdaterad: 17 maj, 2021 23:32
Svensk studie ger hopp åt utrotningshotad noshörning

Sumatranoshörningen är ett av världens mest utrotningshotade däggdjur. I dagsläget finns bara runt 80 individer kvar. Men en svensk dna-studie ger nytt hopp om artens genetiska mångfald, som hotats av inavel.

 

Antalet sumatranoshörningar har minskat dramatiskt de senaste decennierna. I dag finns bara omkring 80 individer kvar i världen, runt 30 av dem bedöms vara könsmogna. Det har därför befarats att arten hotas av inavel, men nu ger en studie vid Centrum för paleogenetik i Stockholm hopp om noshörningarnas genetiska mångfald.

Dna-studien

Genom att titta på blodprov har forskarna analyserat arvsmassa från 21 individer på Borneo och Sumatra. 16 av dem är nu levande noshörningar och fem var från den nyligen utdöda populationen på malaysiska halvön.

— Vi fann att de två populationerna hade mycket högre genetisk mångfald och lägre inavelsgrad än väntat. Det var en överraskande och glädjande nyhet, säger Johanna von Seth, doktorand vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Hon är en av två huvudförfattare till studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

“Inte kört”

De största hoten mot sumatranoshörningen, som är världens minsta noshörning, är dock än så länge regnskogsskövling och tjuvjakt. Forskarna hoppas nu på att de som arbetar med bevarandet av arten ska inse att den genetiska mångfalden kan gå att rädda.

 — Det är inte kört. Om man kan komma åt de icke-genetiska faktorerna som hotar dess överlevnad så har man en relativt god chans att hjälpa arten att fortsätta leva, säger Johanna von Seth.