Störst ökning av konkurser inom hotell- och restaurangbranschen

Montage av en tidning med texten

56-årige Jonny Haglunds lunchrestaurang Kias servering är en av många som har gått i konkurs under 2020. Foto: Janerik Henriksson / TT / Privat. Bilden är ett montage.

Publicerad: 25 mars, 2021 12:02
Ny rapport: Störst ökning av konkurser inom hotell- och restaurangbranschen

Trots coronapandemin minskade antalet konkurser i Sverige under 2020. Men i Västra Götaland ser situationen annorlunda ut, och värst drabbade är små företag inom hotell och restaurang. Det visar nya siffror från Tillväxtanalys.

– Det går ju ut över hur man mår psykiskt, säger Jonny Haglund, en av de restaurangägare som tvingats ansöka om konkurs.

Sveriges tingsrätter fattade beslut om 7 296 företagskonkurser under förra året. Men trots pandemin minskade antalet inledda konkurser med en procent jämfört med 2019, enligt en ny rapport från Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Enligt Lars Sundell, statistiker vid Tillväxtanalys, är en av orsakerna till detta de statliga försörjningsstöd som infördes under våren.

– Konkurserna ökade ju kraftigt i mars och april, och det gällde alla branscher, men sedan blev det en väldigt snabb nedgång i maj och juni, säger han.

Minskningen höll i sig under de efterföljande månaderna och efter införandet av företagsstöd berördes färre anställda än under samma period föregående år. Men Lars Sundell ställer sig frågande till hur utvecklingen kommer att se ut framöver.

– Myndigheterna har vidtagit ett antal åtgärder för att stödja näringslivet, men det som är intressant är vad som händer när de här stöden börjar minska, säger han.

Småföretag inom hotell och restaurang har drabbats hårdast

En tydlig trend under de senaste månaderna har varit att allt fler små företag gått i konkurs jämfört med tidigare år, och av dessa finns en betydande andel inom hotell- och restaurangbranschen.

En av de som drabbats är Jonny Haglund, 56, som tvingats ansöka om konkurs för sin lunchrestaurang Kias servering i Göteborg.

– Det har varit en katastrof som man hela tiden tror ska ta slut. Man tänker att det måste vända, men det gör ju inte det, säger han.

Jonny Haglund berättar att han i samband med pandemin tappade i stort sett all försäljning, och situationen tog hårt på honom.

– Det går ju ut över hur man mår psykiskt. Man klistrar väl upp ett leende för omgivningen och  nära och kära, men man mår ju inte bra, säger han.

Missriktade företagsstöd till enskilda bolag

Lars Sundell menar att en anledning till att antalet konkurser bland småföretag har ökat under året beror på att en del av det statliga stödet missat företag med få anställda. Den uppfattningen delar Jonny Haglund, som tvingats ta från sina egna pengar för att få företaget att gå runt.

– Jag har ju satt in en halv miljon i företaget som är spårlöst försvunna nu och jag har inte tagit ut lön på ett år, säger han. 

Detta har även medfört ytterligare problem för Jonny Haglund, som menar att småföretagare i hans situation blir förbisedda. 

– Det är ju inte bara att ta det lugnt och ta ut A-kassa, för har man inte tagit ut lön så har man ju inte registrerat någon inkomst. Och några jobb på restaurang lär ju inte finnas, säger han.

 

Fakta: Rapporten

Antal konkurser ökade mest inom hotell- och restaurangbranschen

  • Antalet konkurser ökade med 18 procent och utgjorde 2,1 procent av företagen inom branschen.
  • Antalet personer som påverkats ökade med 48 procent och utgjorde 1,7 procent av de anställda.

Antal konkursberörda ökade mest i Västra Götaland

  • Antalet konkurser ökade med 4 procent och utgjorde 0,5 av företagen i regionen.
  • Antalet anställda som påverkats ökade med 64 procent och utgjorde 0,6 procent av de anställda.

Källa: Tillväxtanalys