Stora skillnader i kommunernas i lärarbehörighet

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

En elev som pluggar. Bild: Henrik Montgomery /TT

En elev som pluggar. Bild: Henrik Montgomery /TT

Uppdaterad: 16 januari, 2022 18:01
Stora skillnader mellan kommunernas lärarbehörighet

Lärarförbundet har med hjälp av SCB tagit fram statistik på lärarbehörigheten i landets kommuner. Resultaten skiljer sig kraftigt åt mellan kommunerna och Göteborg rankas i mitten.

Kommunen i Sverige med allra högst lärarbehörighet är Vännäs kommun där 90 procent av grundskolelärarna har behörighet. Den kommun som har lägst lärarbehörighet är Ragunda kommun där endast 36 procent av lärarna är legitimerade.

–Det är alarmerande. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisningen. Eleverna får inte den undervisning de har rätt till vilket hotar Sveriges framtid som kunskapsnation, berättar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Trots att de stora skillnaderna mellan kommunerna oroar många så har rikssiffran förbättrats sedan förra året. I år ligger rikssiffran på 70,9 procent jämfört med förra året då siffran låg på 70,1 procent.  

Statistik från SCB. Bild: Lärarförbundet

Statistik från SCB. Bild: Lärarförbundet

 

Göteborg rankades i mitten av Lärarförbundets statistik, där är sju av tio lärare är behöriga. Totalt är 72 procent av grundskolelärarna, i både kommunala och fristående skolor behöriga. Mölndal är den kommun som är rankad näst högst i Västra Götalands län. I hela riket är Mölndal rankad på artonde plats av totalt 290 kommuner i landet. 80 procent av lärarna är behöriga i minst ett ämne i Mölndal. Kungälv är 76 procent av grundskolelärarna behöriga. Kungälv är rankad 42 i hela riket. Lerum ligger inte långt ifrån Kungälvs rankning med sju av tio lärare som är behöriga i minst ett ämne.

 

Kommun

Lärarbehörigheten i kommunen

Rankning i landet

Göteborg

72%

104 av 290

Kungsbacka

74%

72 av 290

Mölndal

80%

18 av 290

Kungälv

76%

42 av 290