Stilla veckan

Foto: Erik Jakobsson

Publicerad: 25 mars, 2024 14:49
Stilla veckan inleder påsken

Stilla veckan inleds inför påskhelgens firande. Kyrkans gudstjänster lockar folk till gemenskap. Det är en tid för eftertanke kring Jesu korsfästelse.

Senare i veckan infaller påsken, kyrkans största helg, men redan idag börjar Stilla veckan.

Enligt Christopher Asker, präst i Carl Johans församling, är Stilla veckan en upptrappning till påskhelgens drama. Historiskt sett har Stilla veckan varit en lugn period där man laddat upp inför den stilla långfredagen som kommer, för att tänka på att Jesus korsfästs.

Stilla veckans dagar har fått olika namn, men enligt Asker är namnen på dagarna innan skärtorsdag inga som formellt används.

 

Under veckan erbjuder Svenska kyrkan gudstjänster och andakter relaterat till stillhet och passion.

– De får oss att tänka lite särskilt, det har ju med lidande att göra. Där är det textläsning och kanske extra musik som ska måna till eftertanke om Jesus sista tid i livet, säger Asker.

Utöver gudstjänster firas inte veckan mer än på helgen och arbetsdagarna utförs som vanligt. Att det bara är röda dagar från långfredagen tror Asker är en anledning till att folk känner bättre till helgen än hela veckan.

– Idag är det ju som vilken annan dag som helst, men förr hölls ju allt i väldigt stor utsträckning stängt. Om man ska bjuda hem folk på påsk då gör man ju det oftast på långfredagen och påskhelgen, säger Asker.

 

Trots detta menar Asker att det ändå är många som besöker kyrkan under Stilla veckan.

– Under jul finns det en grupp människor som definitivt går alla söndagar. Den finns ju lika väl i Stilla veckan och påsk. Det finns de som vill gå på något för att ta del av vårt kulturarv, och kanske identifierar sig som kulturkristen eller inte har möjlighet under övriga året.