Socionomutbildning görs om

Helena Johansson, Göteborgs universitet, om utbildningsministerns uttalande. Foto: Sanna Manske, Lars Schröder / TT

Publicerad: 25 mars, 2024 15:52
Lektorn på socionomprogrammet: "Regeringen måste lita på oss"

Socionomutbildningen ska ses över. Detta meddelade utbildningsministern Mats Persson i slutet av förra veckan. Helena Johansson, universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet, tycker att beslut tas på fel grunder:

– Det han pekar på är mer symtom på ökad fattigdom och segregering.

I fredags sa utbildningsminister Mats Persson (L) till Ekot att socionomutbildningen är för teoretisk och att färdigutbildade socionomer inte är tillräckligt rustade för att möta dagens samhällsutveckling. Därför ska utbildningen ses över. Helena Johansson håller med om att det finns ett problem men att regeringens förslag är fel sätt att angripa det.

– Socialtjänsten står ju för jättestora utmaningar. Delvis det han pekar på, men framför allt att klyftorna har ökat och att det skapar en förfärlig massa sociala problem. Det han pekar på är mer symtom på ökad fattigdom och segregering.

Hon menar att en stor del av problemet ligger i att så få vidareutbildar sig, något som är en konsekvens av bristande resurser.

– Bland socionomer är det bara två till tre procent som vidareutbildar sig, jämfört med exempelvis sjuksköterskor där siffran är cirka 70 procent. Så det man borde satsa på är vidareutbildning. I Norge har det kommit en ny lag att alla som jobbar med utsatta barn måste ha en specialisering. Det tycker jag vore en kanonbra lösning.

 

Göteborgs Universitet har en av Sveriges största socionomutbildningar. Filippa Nilsson Lundberg går första året på programmet. Hon ser både positivt och negativt på en eventuell omformning av utbildningen.

Filippa Nilsson Lundberg läser Socionomprogrammet vid Göteborgs universitet.

– Det handlar ju om tillit till medborgarna. Jag kan tänka mig att om de gör om det och försöker fylla de kunskapsluckorna som finns så kanske det ökar tilliten till socionomer och socialtjänsten.

Hon anser däremot inte att utbildningen saknar koppling till det praktiska arbetet.

– Jag tycker att de pratar mycket om det förbyggande arbetet. Vi har också haft mycket folk från fältet som har kommit och pratat om hur det praktiska arbetet går till.

 

I Augusti 2023 tillsatte regeringen en utredning för att säkerställa att socionomutbildningen täckte motverkande av ungdomskriminalitet. Under måndagen meddelade regeringskansliet att utredningen nu alltså ska utvidgas till att se över hela utbildningen. Till Ekot sa Mats Persson att ”vi ser växande kriminalitet, vi ser barn som är hemmasittare, vi har haft LVU-kampanjer där främmande makt har försökt påverka socialtjänsten. Vi får löpande rapporter om att socionomer inte är redo för att möta verkligheten”.

Helena Johansson menar att de redan anpassar utbildningen.

– Det är klart vi gör hela tiden, lyfter aktuella frågor i de olika kurserna. Men det är också viktigt med en bred utbildning. Så den kan inte vara för trendbaserad heller. Och där måste regeringen lita på oss.