Skogsbad i botaniska

Deltagarna väntar på att skogsbadet ska starta i Botaniska trädgården.

Foto: Amanda Åström

Publicerad: 22 mars, 2021 15:49
Göteborgs Stads nya initiativ – skogsbad i naturens atmosfär

I fredags anordnade Göteborgs Stad det första av totalt tre skogsbad i Botaniska trädgården. Fenomenet från Japan ska få göteborgare i alla åldrar att mötas trots restriktioner.

 

En liten skara människor träffas under fredag eftermiddag innanför huvudentrén för att i två timmar testa på skogsbad. Ett ynka ungt ansikte sänker den annars höga medelåldern rejält. Guiden samlar gruppen och likt en skolklass tågar de in mot skogen i ett långt led. 

 

Förväntansfulla deltagare

Pensionären Birgitta Lagnell är en av de som tagit sig till Botaniska trädgården för att delta i dagens skogsbad. Hon är förväntansfull inför turen och kan redan tänka sig att vara med igen. 

Det senaste året har varit tufft berättar Birgitta Lagnell. Kören blev inställd, bridgen förflyttades till nätet och det blev svårt att träffa barn och barnbarn. 

– Det har varit jobbigt i och med att jag hållit mig inne, eller jag har träffat få personer rättare sagt. 

Hon hörde först talas om skogsbad i ett tv-program från Japan. 

– Det var fantastiskt upplagt och jag tänkte “Oh kan man inte fixa sådant för pensionärer i Göteborg”, och det blev ju så. 

 

Skogsbad i praktiken

Begreppet skogsbad kommer ursprungligen från den japanska metoden Shinrin Yoku som direktöversatt betyder just bada i skogen. Men det är inget dopp i sjön som ska ske utan kan mer förklaras som natur- och skogsterapi. 

– Det är att bada i skogens atmosfär, som en metafor, förklarar Laurence Nachin som guidar gruppen från start till slut. 

Deltagarna på skogsbad i Botaniska trädgården.

Foto: Amanda Åström

Med hjälp av kroppens fem sinnen ska deltagarna försöka finna ro i naturen, genom olika så kallade inbjudningar. Deltagarna uppmuntras bland annat till att lyssna till sig själva och gå dit kroppen vill – men inte så långt bort att det inte går att höra guidens visselblås när det är dags för återsamling. En annan inbjudan påminner om meditation. Med stängda ögon och fokus på andningen guidas gruppen till att känna in och uppleva omgivningen på den plats de står. 

Guiden Laurence Nachin har en bakgrund som forskare vid bland annat Göteborgs Universitet. Men för några år sedan tog hon steget att utbilda sig till certifierad guide via Association for Nature and Forest therapy (ANFT). Hon berättar att det finns forskningsbakgrund i allt det som görs under skogsbadet. Att vara i naturen har effekt på både hjärtat och immunförsvaret och kan minska höga stressnivåer. 

 

Nya fenomen kräver nya lösningar

Skogsbadet är ett samarbete mellan guiden Laurence Nachin på Sense in Nature och verksamheten Generationsmöten i centrum, Göteborgs stad. Samarbetet kom till genom att Generationsmöten fått tänka om. Verksamheten går i grunden ut på att folk ska få mötas, men hur gör man då när alla möten ställs in? Lotta Lord är verksamhetsutvecklare på Generationsmöten i Centrum på Göteborgs Stad, hon berättar att hon bland annat tagit inspiration från sitt eget julfirande. 

– Jag satt och firade julafton utomhus med mina föräldrar på en altan, det var ju första gången man gjorde det. Det går jättebra, säger hon entusiastiskt. 

När verksamheten blev varse om att coronarestriktionerna skulle kvarstå fick Lotta Lord en idé. Hon hörde att 2021 utsetts till friluftslivet år av Naturvårdsverket och Friluftsfrämjandet och ville ta fasta på det. Lotta Lord hade samarbetat med Laurence Nachin redan tidigare och tillsammans ordnade de detta evenemang. 

– Vi tillsammans arbetade fram ett koncept som gjorde att det fortfarande funkade att genomföra hennes skogsbad utan att för den delen skapa risker för de äldre. 

 

Testund som avslutning

Skogsbadet avslutas i en stor cirkel med tilltaget avstånd mellan varje deltagare. Alla får varsin liten kopp med te, varav en är tillägnad naturen. Tillsammans står gruppen och dricker huttrande upp det varma vattnet medan solen sjunker bakom trädtopparna. Naturens tevatten ligger utspritt kvar över gräset medan deltagarna packar ihop och drar sig hemåt.

Skogsbad i Botaniska trädgården.

Foto: Amanda Åström

 

Fler skogsbad i framtiden

Två till skogsbad är inplanerade den kommande tiden. Lotta Lord hoppas att evenemangen ska kunna fortsätta även efter dessa tre. 

– Absolut, det är ju förhoppningen att det inte ska vara en engångsgrej. 

Göteborgs Stad står nu för arvodena för skogsbaden, berättar Lotta Lord. 

– Vi har också fått lite stöd från folkhälsomedel vilket vi tycker är jätteviktigt och väldigt uppskattat. Våra folkhälsosamordnare ser att det är viktiga saker vi gör för folks hälsa. 

För den som är intresserad av att delta vid nästa skogsbad finns mer information på Göteborgs Stads hemsida.