De finner gemenskap i gåfotboll

Göteborg Nu är en övningstidning för Journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras endast när övningar pågår. Senaste uppdatering 3:e april -24.

Foto: Sixten Ahlqvist Larsson

Publicerad: 25 april, 2023 10:58
Fotboll, fika och fairplay - gåfotbollens gemenskap

De började spela för att få ett sammanhang och gemenskap. Nu träffas laget varje måndag på Majvallen och spelar gåfotboll tillsammans.

Foto: Sixten Ahlqvist Larsson

Ett stilla regn faller över Majvallen här i Majorna. Trots det är det några som trotsar vädret och spelar på ändå. Det är Azalea BK:s gåfotbollslag som träffas varje måndag för att spela och fika tillsammans. Gåfotboll har de senaste åren varit på frammarsch och ett flertal klubbar i landet har ändrat en del av sin verksamhet för att anpassa sig till de äldre. Vissa av dem har spelat fotboll hela sina liv, andra börjar spela för första gången. Men det är inte prestationen som är viktigast.

 ­­­­­­­­­­­­­­­­­– Det är fantastiskt att ha denna gemenskap, det är huvudsaken, säger Leif Skoog, som är föreningsutvecklare i Azalea BK.

Leif förklarar att det är fler unga som slutar spela fotboll idag, mycket på grund av elitsatsning i tidigare åldrar. Gåfotboll är ett sätt att engagera fler i klubben som exempelvis kan hjälpa till med fikaförsäljning på juniormatcher, förklarar han.

 

Matchen drar i gång. Spelet går häpnadsväckande fort. Som namnet antyder måste man gå i gåfotboll, men denna regel bryts ganska friskt mot ändå. Detsamma gäller regeln om att man inte får försvara sitt eget mål närmare än två meter.

– Man glömmer bort att man inte får springa! Men när jag gör det, gör det ingen skillnad ändå, säger Gunilla Bordette och skrattar. Det är ganska vänskapligt förutom när jag skriker att man ”för fan inte får stå i målet!”

 

– Kaffe nu va?

Slutsignalen går. Lagen hjälps åt att samla ihop bollar, konor, mål och västar. Snacket går om matchen. De går tillsammans upp till klubbstugan där de alltid dricker kaffe efteråt.

– En timma fotboll, sedan en timma prat. Vi spelar för att det är trevligt, säger Stefan Kihlgren.

Foto: Sixten Ahlqvist Larsson

 

Om en månad ska laget åka till Falköping och spela en gåfotbollscup, men Gunilla vill inte åka med.

– Men du som är så målfarlig! svarar en av dem.

– Varför är du så anti? säger en annan.

– Äh, jag har bara ställt in mig på att inte ställa upp nu, svarar Gunilla. Jag måste vara mer vältränad.

– Nej, nej, nej, svarar alla i kör.

 

Efter en timma är det dags att åka hem. Alla hjälps åt att duka av bordet. Utanför klubbstugan har nu solen tittat fram. Var och en går hem till sig men alla lär dyka upp nästa måndag igen för träningen och gemenskapen.