Sexköp anmälningar ökar

Anmälningar av sexköp ökar. Foto: Klara Kyhlén

Publicerad: 2 mars, 2023 11:28
Anmälningarna mot köp av sexuella tjänster ökar

Under onsdagen pågick huvudförhandlingen mot en man i 40-års åldern som hade blivit åtalad för köp av sexuella tjänster. Under de senaste fem åren har anmälningar för brottet ökat avsevärt i Göteborg. Det meddelar brottsförebyggande rådet Brå genom en studie.

Anmälningarna för köp av sexuella tjänster i Göteborg har ökat dramatiskt de senaste åren. De anmälningarna som inkom förra året hade enligt Brå:s preliminära statistik ökat med 383 procent sedan 2017.

Polisen arbetar med denna typ av brott  genom att söka upp gärningsmännen och göra riktade insatser. Då detta har prioriterats mer blir det även fler anmälningar enligt Lina Fjelkegård, projektledare för Brå:s studie ”Köp av sexuella tjänster – En uppföljning av lagens tillämpning”.

— Det har blivit ett särskilt fokus just de allra senaste åren, det är ju då det har stigit, säger Lina Fjelkegård.

 

44-åringen är åtalad för att ha köpt sex i augusti 2021 och nekar till brottet då han inte har något minne av händelsen.

— Jag minns ju ingenting av denna perioden, det är ju som det är med droger och alkohol, säger den åtalade under rättegången.

 

Åklagaren beskriver den bevisning som tagits fram av polisen i ärendet. Den 44-åriga mannen hade under augustinatten skickat en swishbetalning på 2500 kronor till en kvinna som utreddes för koppleri.

Kvinnan var av polisen känd för att ha organiserat och tagit emot pengar för sexköp från ett stort antal män. Utredningen av 44-åringen startade då hans telefonnummer var inkluderat i swishbetalningarna kvinnan tagit emot under den här perioden.

 

Polisens arbete mot köp av sexuella tjänster och koppleri har under de senaste åren blivit mer omfattande och anmälningarna för denna typ av brott har därför ökat stort under de senaste åren.

Att dessa brott sedan tas upp i rätten är inte lika vanligt enligt försvarsadvokaten Petter Maahera.

—  Av dem jag har haft, vilket bara är något enstaka är min erfarenhet att det döms, säger han.

 

Petter Maheera, försvarsadvokat.
Foto Klara Kyhlén

 

Petter Maahera förklarar att åklagaren inte får väcka åtal om de inte är mer eller mindre säkra på att det kan vara en fällande dom, därför rensas de tveksamma fallen ut innan.

Brottet var tidigare ett bötesbrott och då är det ofta att det inte behöver komma upp i rätten. Men under förra året skedde en lagändring som innebär att man har höjt minimistraffet så att domen ofta blir villkorlig dom och dagsböter.

— Hittills har jag inte märkt av det hela, utan det är ändå ganska sällsynt. Men det kan hända att det ökar i framtiden så att man märker av någon skillnad, säger Petter Maahera.

 

Då sexköp är ett så kallat spaningsbrott, där polisen i första hand själva söker upp om sexköp sker på vissa adresser eller via vissa personer. Detta gör att många ofta kan anmälas i samma veva.

Arbetet består ofta av insatsveckor, där polisen under en begränsad period lägger resurser för att jobba med just det brottet. Det innebär även att det är hög uppklaring på denna typ av brott.

— Då spanar man utanför där man misstänker att det förekommer sexköp och så griper man gärningspersonen på en gång, säger Lina Fjelkegård.

Anmälan mot 44-åringen berodde även den på en spaning. Swisharna som skedde till  kvinnan som utreddes för grovt koppleri kom från omkring 140 personer. Av de 40 män polisen förhörde erkände 20 män till köp av sexuella tjänster. Det ledde även till en anmälan av 44-åringen, enligt polisen Frida Nylén som var involverad i fallet.

Domen för rättegången mot den 44-årige mannen kommer om två veckor.