SEB satsar på de mest förmögna

SEB:s VD Johan Torgeby

SEB:s VD Johan Torgeby, arkivbild Foto: Claudio Bresciani / TT

Publicerad: 28 april, 2021 13:20
SEB satsar på de mest förmögna

Storbanken SEB visar starka siffror för första kvartalet och banken växer på bolånesidan.

Samtidigt gör banken nu en särskild satsning på de mest förmögna kunderna.

 

SEB ska vässa sitt erbjudande inom förmögenhetsförvaltning till privatpersoner.

– I min historiebeskrivning är det här något SEB alltid varit väldigt bra på men det sker stora skiften på marknaden, säger Johan Torgeby, VD på SEB. 

Vill växa

Han nämner som exempel den digitala transformationen som behöver integreras mer i fömögenhetsförvaltning till privatpersoner. Detta eftersom människor i allt högre utsträckning sköter sina fond- och aktieaffärer och konton i digitala kanaler. 

– Och vi vill satsa på det här eftersom vi känner att vi inte har haft tillräckligt fokus på att ta hand om den ökande kundefterfrågan i det här segmentet, säger Johan Torgeby. 

Family office är en division inom det som kallas private banking, förmögenhetsförvaltning riktad till privatkunder.

– Det finns en gräns för när det slutar vara en privatperson och det mer börjar se ut som ett företag med professionella anställda. Det handlar om att vara din bankir och att förvalta hela ditt finansiella liv, säger Torgeby.

Framförallt ser SEB möjligheter i grannländerna Danmark, Finland och Norge.

–  I Sverige har vi en väldigt stark ställning till att börja med. Det är inte så att det finns en massa fler kunder. Men i Norge, Finland och Danmark är SEB inte alls lika stora ännu. Vi börjar inte på noll men det är en stor skillnad till det vi tänker oss på tio års sikt i de länderna, säger Johan Torgeby.

”Början på slutet”

På den svenska marknaden ser han också att saker och ting förändras.

– Det är en helt ny generation som kommer upp nu som vill spara och ha mer digitala kanaler och vi har väldigt många framgångsrika entreprenörer.

Rapporten för första kvartalet som presenterades på morgonen visade en stark resultatförbättring i banken främst drivet av intäktsökningar, exempelvis från kundernas aktivitet inom finansiella transaktioner.

Nettoresultatet steg till 6,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en snittprognos på 4,87 miljarder kronor enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

– Efter de första väldigt negativa effekterna av pandemin förra året fick vi tillbaks en del av det. Så man ska se det här kvartalet i ljuset av ett otroligt tufft år, säger Johan Torgeby.

Växer på bolån

På bolånesidan har SEB lyfts av den starka utvecklingen på bostadsmarknaden med kraftigt stigande bostadspriser. På årsbasis växte banken 9 procent på bolån, vilket är mer än marknadens dryga 6 procent, och bättre än exempelvis konkurrenten Swedbank som är en större spelare på just bolån.

SEB:s totala marknadsandel och andelen av nyförsäljningen av bolån ligger på 15 procent.

– Vi ligger i linje med var vi kommer ifrån, säger Torgeby.

Bland annat handlar det om att man lyckas möta kundernas behov av korta ledtider i den snabba marknaden, enligt honom.

Men SEB är nöjt med den position man har och har inga ambitioner att växa på områden.

– Det är mer en position vi vill behålla och göra ett fantastiskt jobb, säger Torgeby.

Stor kapitalbuffert

SEB:s aktie steg inledningsvis efter rapporten men vände sedan nedåt och sjunker knappt en procent på Stockholmsbörsen.

Banken laddar för framtida utdelningar. SEB:s kapitalbuffert, som ska säkerställa bankens motståndskraft i orostider, överstiger både myndighetskraven och bankens eget mål med råge. Nu väntar man på besked från Finansinspektionen (FI) för att kunna ge besked om fler utdelningar.

– Efter september, någon gång i oktober, november eller december, bedömer jag att vi kan ge besked, säger Johan Torgeby.

SEB:s delår i siffror

Rörelsevinsten före kreditförluster blev 7,6 miljarder kronor i första kvartalet, upp från 4,4 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Nettoresultatet steg till 6,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en snittprognos på 4,87 miljarder kronor enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Räntenettot steg till 6,4 miljarder kronor, från 6,2 miljarder kronor. Provisionsnettot ökade till 4,8 miljarder kronor, från 4,6 miljarder kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 13,3 miljarder kronor, jämfört med 10,1 miljarder kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5,7 miljarder kronor, från 5,6 miljarder kronor. Men kreditförlusterna decimerades till 156 miljoner kronor, från 1,5 miljarder kronor.

Källa: SEB