safas flykt ur sudan

Publicerad: 25 april, 2023 15:25
Safas farliga flykt ur Sudan

Tillsammans med släkt och vänner hyrde de en av de första bussarna för att fly från Khartum.

På vägen ut ur staden stoppades bussen tre gånger av väpnade styrkor från båda sidorna av konflikten.

– När de gick igenom bussen ställde sig en soldat precis intill mig och min dotter. Han hade ryggen mot oss med ammunition på sig. Min dotters ben skakade så hårt, för det var hennes andra möte med dem, säger Safa Kazzam, 38, en svensk medborgare på flykt från Khartum.

Det är den 15 april. Safa Kazzams fyraåriga dotter är hos mormor och morfar. Så brukar hon i regel spendera sina lördagar. Den här lördagen händer något som ingen var beredd på. Strider mellan den paramilitära gruppen RSF och Sudans armé SAF bryter ut. Under de kommande fyra dygnen är Safas dotter fast hos mormor och morfar som bor precis intill en armébas. Huset beskjuts och bombas och det är för farligt i området för att försöka rädda dem. Hennes mamma sover inte en sekund de kommande 96 timmarna.

– Vi har aldrig känt att det här kunde hända. Hade jag känt så hade jag aldrig flyttat hit.

 

Flykten från Khartum

Efter fyra dagar lyckas familjemedlemmarna i det beskjutna och bombade huset hämtas med en bil. En bil som kort därefter stoppas av beväpnade människor som vill stjäla bilen. Som tur var fanns det för lite bensin kvar i tanken för att bilen skulle vara värd besväret för rånarna.

Safas partner bokar en buss för att tillsammans med släkt och vänner fly ut ur Khartum. Flykten är tänkt att ske på torsdagen den 20 april.

 

– Min dotter frågade var femte minut – när kommer bussen? Ska inte bussen komma och hämta oss snart?

 

Först dagen därpå dyker bussen upp, tidigt på morgonen. Det är ungefär 2170 kilometer till slutdestinationen Kairo. Men den svåraste delen av resan är att ta sig ut ur Khartum.

 

– Vi har haft tur som hade syskon utomlands. Det är så mycket man inte tänker på när sånt här väl händer, man är så stressad. De skrev oss en nödlista, de bokade hotell åt oss i Kairo, de följde händelseutvecklingen och såg till att vägen vi skulle ta var säker. Vi blev konstant uppdaterade, på ett sätt som inte alla andra kan bli, säger Safa Kazzam över en bräcklig telefonlinje.

 

Innan bussen lyckats ta sig ut ur Khartum stoppades den vid tre tillfällen av väpnade styrkor från båda sidorna av konflikten. När armén äntrade bussen var stämningen hätsk.

 

– De frågade var vi skulle någonstans, varför vi springer ifrån Khartum. De sa att vi var hemska människor som lämnar vårt land. Sånt där skitsnack.

 

Väl utanför Khartum stoppades bussen inte mer vid några checkpoints. I bussen, med ungefär 50 säten, finns både små barn och sjuka äldre människor. De måste ta flera längre pauser på den redan långa färden till Kairo. Safa, hennes dotter och hennes föräldrar har nu lyckats ta sig en bra bit på vägen, till staden Awsan i Egypten. De har dubbla medborgarskap och kan lätt passera gränsen. Flera andra, bland andra Safas partner, har inte tillåtits in i Egypten än. Deras visumansökningar handläggs vid gränsen.

 

De som lämnats kvar

I bussen får inte hela släkten och vänskapskretsen plats. Många är kvar i det våldsamma Khartum. Efter massevakueringarna av diplomater och biståndsarbetare råder det brist på fordon att lämna staden med. Enligt Safa säljs nu sittplatser på flyktbussar för mellan 400–800 dollar. Dessutom ligger hela det sudanska bankväsendet nere, även mobilbanker. Du måste ha cash för att klara dig. I väntan på att fordon från massevakueringen ska komma tillbaka är invånarna i Khartum i stor fara. Safa Kazzam har, genom sitt arbete inom reklam och kommunikation, haft personlig kontakt med grenar av Unicef och FN. Hon har blivit varnad för huvudstadens framtid.

– De har sagt ”se till att alla familjemedlemmar tar sig ur senast onsdag eller torsdag”. Det tyder på att saker kommer bli mycket värre. Vi kommer nå en situation där ingen kommer kunna lämna Khartum vid slutet av veckan. Det är därför alla är så desperata att ta sig ut ur Khartum nu. För att det kommer bli så våldsamt.

 

Hjältar på Twitter

Safa menar att den unga generationen på Twitter har varit avgörande för att hjälpa den inhemska befolkningen, att de är sanna hjältar. Hon menar att de har räddat liv genom att uppdatera var det är säkert att befinna sig för tillfället och inte. Hela tiden, dygnet runt. ”De sover inte”. Det är den enda platsen man kunnat få tag på trovärdig information.

– Om det inte vore för sudanesiska Twitter hade vi inte vågat att gå på bussen. Det var så osäkert att man inte vågade gå ut ur sin dörr. Man kunde inte ens gå ut i sin trädgård.

 

Khartum, Kairo & London

När Safas familj väl återförenas kommer de spendera några dagar i Kairo. Men för Safa och hennes dotter är slutdestinationen London, där hon tidigare bott.

I väntan på London gör hon allt för att hjälpa de som är kvar i Khartum. Hon försöker hitta och boka bussar till anhöriga.

– Människor behöver veta att folk med dubbla medborgarskap ännu inte har blivit evakuerade. De är fortfarande där.