Regeringen vill rusta kulturarvet för krig

Kulturminister Parisa Liljestrand och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) (till vänster) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) besöker Riksantikvarieämbetet i Visby. Arkivbild.

Publicerad: 29 februari, 2024 11:11
Kulturarvet rustas för krig

Regeringen skapar ett särskilt råd som ska arbeta med att skydda kulturarvet.

–Vi rustar nu Sverige för tidigare otänkbara scenarier och stärker beredskapen på flera områden, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

På onsdagsförmiddagen gick regeringen ut med att ett kulturskyddsråd ska tillsättas i syfte att rusta det svenska kulturarvet i händelse av krig. Detta meddelades när kulturminister Parisa Liljestrand (M) och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, besökte Visby.

Flera myndigheter, däribland Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska av regeringen få uppdraget att bilda ett råd som skyddar kulturarvet. Myndigheterna ska tillsammans lägga upp en plan för hur de historiskt värdefulla fastigheter och miljöer i Sverige ska skyddas i händelse av höjd beredskap eller krig.

 

Att ha ett råd särskilt utformat för kulturarv ska vara ett sätt att få med kulturarvssektorn i det civila försvaret. Under kalla kriget var kulturarvet en del av Sveriges beredskap, men detta har sedan dess har det tagits bort. I rådet ska de olika aktörerna kunna utbyta erfarenheter och kunskaper.

Rådet skapas som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för två år sedan och det försämrade säkerhetsläget i Sverige. I och med detta behövde beredskapsarbetet förstärkas. MSB såg då att kulturarvet saknades i arbetet med beredskapen i det civila försvaret. Därmed lade de fram ett förslag om att ett speciellt råd skulle tillsättas för att kulturarvet skulle få en större del i beredskapsarbetet. Nu har alltså regeringen verkställt detta och arbetet är planerat att pågå i tre år framöver.

 

Oscar Fredriks kyrka i mulet väder

Oscar Fredriks kyrka är Göteborgs högsta kyrkobyggnad. Foto: Linnéa Ullman

En regning gata i Haga

Haga är ett populärt turistmål i Göteborg. Foto: Linnéa Ullman

Vad som ska omfattas av skyddet är ännu inte bestämt då det är något som rådet gemensamt ska komma fram till. Göteborgnu frågade folk i Linné om vad de vill ska skyddas om beredskapsläget skulle höjas.

– Jag tycker överlag att hela Haga är fint, säger Tilda Jansson.

– Jag gillar Oscar Fredriks kyrka väldigt mycket, säger Christina Ademark.