ramadan över

Göteborgs moské ligger i Keillers Park på Hisingen. Foto: Sara Alchaar.

Publicerad: 4 maj, 2022 11:36
Muslimer bryter fastan - eid mubarak

Den andra maj 2022 infaller eid al-fitr igen och muslimer firar för att uppmärksamma avlsutet på fastemånaden ramadan. I Göteborg bor diverse typer av muslimer och de firar eid lite olika beroende på ursprung.

Eid al-fitr är en muslimsk högtid som innebär att bryta fastan efter ramadan och det firas med en stor fest, mat och att spendera tid med familjen. Firandet pågår i upp till tre dagar men första dagen är viktigast och mest händelserik. Muslimer gratulerar varandra genom att säga “eid mubarak”, vilket innebär att önska ett välsignat högtidsfirande. I Göteborg bor diverse typer av muslimer som firar eid olika beroende på ursprung.

— Eid handlar mycket om att spendera tid med nära och kära. Man börjar förbereda dagen innan med en storstädning hemma för allting ska vara extra fint, säger Dzenita Musli som är en bosnisk muslim.

Baklava, maamoul och kaak- el eid är sötsaker som är ett måste vid eid-bordet. Många muslimer väljer att laga traditionell mat hemma första dagen när de ska fira med släkten. Andra eller tredje eid-dagen brukar man äta ute. Första dagen ser ungefär likadan ut för olika muslimer. Dzenita Musli säger att hennes familj är sekulära, så de går sällan till moskén. Men första dagen på eid är det ett måste. 

Rekordmånga besökare på eids första dag, då ungefär 12 000 muslimer sammanlagt genomförde eid-bönen i Göteborgs moské. Foto: Sara Alchaar.

Khalid Atwi som är en arabisk muslim berättar att han har varit i moskén tidigt idag och det är något han har längtat efter. Han bad och socialiserade sig med bekanta och ser fram emot att äta sin favorit-sötsak maamoul, som är en kaka fylld med nötter eller dadlar.  

— Att kolla på gamla avsnitt av egyptisk komisk teater är något traditionellt som muslimer brukar göra med sin familj och vänner första dagen av eid. Det är något man är uppväxt med och som är nostalgi för mina föräldrar. Även fast vi har kollat på det så många gånger så brukar vi ha det i bakgrunden medan firandet pågår, säger Khalid Atwi.

Eid i Moskén

 I år har Göteborgs moské slagit rekord i hur många som har besökt moskén under första dagen. Ungefär 12 000 muslimer har sammanlagt genomfört eid-bönen. 

— Muslimer har saknat känslan av gemenskap och tillhörighet de får när de kommer till moskén. Det har de inte kunnat be ihop i en stor folkmassa på nästan två år på grund av coronapandemin. Jag tror det är därför människor ville ta extra vara på det den här gången, första eid utan restriktioner, säger Faraj Semmo som är ordförande vid Göteborgs moské. 

Faraj Semmo, ordförande för Göteborgs moské. Foto: Sara Alchaar.

Eid-bönen är annorlunda från de vanliga bönen. Muslimer hyllar gud extra mycket den här dagen genom att upprepa “gud är störst” eftersom de tror att det är gud som har gett dem den här högtiden för att fira och vara glada. 

— Det känns så härligt att få fira eid på riktigt igen, säger Faraj Semmo.

Efter att eid-morgonbönen är klar sitter många och socialiserar eller lyssnar på prediker. I år blir det inga speciella evenemang men Göteborgs moské brukar ha några tillställningar under eid al-fitr. 

— Den här gången har vi inte planerat mycket eftersom vi misstänkte att det kommer bli extra mycket människor i moskén i år och det blir trångt om vi skulle ha event också. I år har vi delat ut godis och leksaker till barnen, säger Semmo.