Premiär för Pandoras sjätte säsong

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

1

1

Publicerad: 20 februari, 2019 12:35

I kväll är det premiärdags för Pandora Standups sjätte säsong. Den Göteborgsbaserade klubben drivs av de tre komikerna Isidor Olsbjörk, John Gillberg och Marcus Thapper. Vilka komiker som kommer att stå på scenen är precis som tidigare alltid hemligt.

 

– Vi har åkt runt och kört standup i resten av landet och sett till att vi bokar en riktigt bra kväll. Samt skaffat en halskedja och ett par riktigt flippa solglasögon, berättar Marcus när vi frågar om hans uppladdning inför kvällen.

Klubben Pandora Standup som ligger inne i kulturhuset Oceanen hade premiär den 21 september 2016. Sen den dagen har varje kväll bestått av en hemlig lineup som varit helt slutsåld. Att publiken inte vet vilka komiker de ska får se är ett medvetet val från trion för att utmana det traditionella sättet att sälja biljetter, att låta en välkänd komiker fylla lokalen.   – Fördelen är att publiken kommer för att se bra standup, inte en specifik kändis eller så. Då förväntar sig alla bara en riktigt rolig kväll, istället för att vänta på att få se sin favorit liksom, förklarar Marcus.   Konferencier för kvällen är Marcus själv. På scenen kommer de ha allt från de mest respekterade och största komikerna i Sverige till nya, lovande komiker. Enda kriteriet på komikerna är att trion ska tycka de är bra.   – Vi har 4-6 riktigt roliga och bra framträdanden inplanerade varje ikväll. Bara det bästa är fint nog åt vår publik, det är sen gammalt! Samt att få se mig hålla i kvällen i en cool halskedja och ett par riktigt flippiga solglasögon, säger Marcus.   Dagens säsongspremiär följer upp tidigare helg då trion anordnade en humorfestival, som är ett nytt koncept inom svensk standup. Festivalen pågick mellan 8-9 februari och i startfältet såg man bland annat Emma Knyckare, Martin Soneby, Moa Lundqvist och Dilan Apak. Humorfestivalen lockade sina besökare genom att inte bara bestå av klassisk standup utan även bjuda på flera olika former av humorakter. Det bjöds på livepodd, standup och improvisation under de två dagarna. Vid frågan om humorfestivalen kommer bli något återkommande för Pandora är inget helt bestämt.   – Inget är klart än så länge, men håll utkik på t.ex. vår facebooksida där vi lägger upp alla information. Vi arrangerar mer och mer underhållning för varje år och det tänkte vi fortsätta med, berättar Marcus.   Sen Pandoras startades har Göteborgs standupscen frodats och växer märkbart med flertalet klubbar som har slått upp sina dörrar. För den som aldrig har varit på standup har Marcus några bra tips.   – Gå till Pandora första gångerna, eftersom det är bra komiker som kör där. Sitt långt fram och våga skratta, det blir roligare om du vågar ha kul och uttrycka det. Sen när du fattat hur kul det är, börja leta dig till sammanhangen där nyare komiker kör. Det finns flera bra gratisklubbar i Göteborg, till exempel Skrubben och Andralång Comedy, tipsar Marcus.   Förra året blev de nominerade till årets hederspris på standup galan Oslipat och trion har stora planer för Pandoras den här kommande. Varannan onsdag kommer Marcus stå och hålle igång föreställningen på Oceanen som bjuder på många skratt för alla besökarna.   – Vi ska bara köra på! Det är åtta riktigt bra kvällar inbokade och vi ser fram emot hela säsongen väldigt mycket, säger Marcus.