Postgångens akilleshäl- över 1 000 knarkbrev beslagtagna

Brev sorteras av en person med vita handskar.

Foto: Yvonne Åsell/ SvD/TT

Publicerad: 6 februari, 2024 14:19
Postgångens akilleshäl- över 1 000 knarkbrev beslagtagna

Drygt 1 300 göteborgare väntade på ett knarkbrev men mottog i stället brev från ordningsmakten. Åtta av tio utvalda försändelser visade sig innehålla narkotika i en riktad insats mot postgången i Göteborg.

– Det är häpnadsväckande siffror, säger Max Olsson, lokalpolisområdeschef i Göteborg City.

Under åtta kvällar granskades Postnords postdistribution i Göteborg. Det beslagtogs 1 358 försändelser med innehåll av narkotika. Enligt ett pressmeddelande från polisen ska de förseglade breven ha innehållit bland annat kokain, LSD, cannabis, narkotikaklassade läkemedel och dopingpreparat.

Insatsen genomfördes via ett samarbete mellan lokal polis och posten. Utifrån ny lagstiftning kring postkontroller berättar Max Olsson, lokalpolisområdeschef i Göteborg City, om hur misstanken gav förvånande stora resultat.

– Vi har under lång tid förstått att det finns mycket som vi missar i postgången. Insatsen visade en 80-procentig träffsäkerhet så vi förstod ganska fort att det var en viktig del att jobba med, men vi hade nog inte koll på att det var så här utbrett.

Vad gäller kännetecken för denna typ av narkotikaklassat innehåll är Max Olsson mer återhållsam med att tillkännage information till allmänheten. Han säger dock att ”det absolut finns sätt att urskilja postförsändelserna”.

 

Vad händer framöver?

Enligt Max Olsson gör den träffsäkra insatsen att polisen planerar för fler insatser i snar framtid och i det vardagliga arbetet samarbeta med postaktörer för att kontrollera postgången. På så sätt blir både avsändare och mottagare möjliga måltavlor i granskningen.

– Det gäller att jobba i båda ändar, det är ett sätt att jobba brottsförebyggande.

Den grundlagsskyddade posthemligheten är mottagarens rättighet att försändelser inte får öppnas av annan än de är adresserade. När detta bryts riskerar personen att dömas för böter eller fängelse i upp till två år. Enligt Max Olsson och i samstäm med Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, är misstanken för brott ett undantagsfall. De försändelser som kontrolleras och visar sig vara oskyldiga informeras om varför brevet har öppnats.

– Vi har varit noga med att skicka meddelanden till dem som är misstänkta för brott, för det kommer absolut hända. Vi skickar med information där vi förklarar oss och vad vi gör och varför till dem som kontrolleras, säger Max Olsson.

 

Samarbetet mellan polisen och Postnord

Alexis Larsson, menar på att postaktören endast ger möjlighet till att tipsa om misstänkta försändelser men att beslutet om man ska beslagta och öppna posten görs av polisen.

Huvudsakliga funktionen: att bidra till en ytterligare insyn i samhällets narkotikabrottslighet. Max Olsson menar på att denna insats visar på ett sätt att spetsa verksamheten inom ett område där inblicken ännu är liten.

– I det stora hela så handlar det om att vi också kommer gå in på denna arena, ett sätt att vässa verksamheten.