popup konst design

Inne i butiken trängs färgglada konstverk med smycken och skulpturer. Foto: Privat

Publicerad: 25 februari, 2021 10:57
Skandinaviskt konst-community öppnar popup

2018 startade Ludwig Skalare och Emil Wigren Scandinavian Art & Design, en webbshop fokuserad på att främja lokal design och konst. Bara två år senare har de växt till ett community för kreatörer att skapa, visa och sälja sin konst. Nu har de öppnat sin första popup-butik i centrala Göteborg.

– Det ska vara unikt och äkta, säger Ludwig Skalare.

På deras hemsida blandas streetwear med färgglada konstverk, detaljerade skulpturer och mattor i ovanliga former. På ytan, en webbshop. Men tittar man närmre är det ett community för nordiska konstnärer att sprida sina verk. Ludwig Skalare beskriver processen.

– Det handlar om hur vi jobbar. Vi jobbar inte med fasta inköp som andra butiker. Det är mer engagemang från konstnärerna. Vi gör det tillsammans, delar på risken och delar på vinsten, säger han.

Ludwig Skalare, grundare av Scandinavian Art & Design. Foto: Privat

Urvalet av konstnärer gör Ludwig Skalare själv. Han beskriver det lite som ett snöbollsurval, där redan valda personer sedan inspirerar till nästa och nästa. Det blir sedan ett kurerat urval av konstnärer och kreatörer från Skandinavien. Han såg ett behov på marknaden, en längtan efter något som är unikt, äkta men också kommersiellt. Prisklassen är också viktig.

– Vi är inte så vinstfixerade, för oss är det mer viktigt att hitta den här gemenskapen.

Vill ge konstnärer en plattform

Han säger att han vill erbjuda en plattform för konst som inte har en självklar plats i finrummet, så konstnärer som lagt ner mycket tid och passion i sina projekt också ska få en chans, även om deras namn ännu inte är så välkända. Exempel på konst som, enligt honom, inte tagit sig in i finrummet än är posters eller välarbetade skulpturer som ligger i något slags mellanläge om inte konstnären är berömd.

2019 vann Ludwig Skalare och Emil Wigren Sparbanksstiftelsen i Borås pris för Årets studentföretag. Motiveringen var just hur de arbetat med att främja kvinnliga konstnärer.

Deras butik ligger i Victoriagården i Göteborg och är ett samarbete med Wallenstam och deras butikskoncept Templet. I åtta veckor ska de husera i lokalen och responsen har varit väldigt god.  

– Inte bara bra försäljning utan också väldigt mycket foton och väldigt många kunder och besökare som uttrycker hur fint och färgglatt det är. Det känns som om vi hittat rätt när vi får höra sådana ord, säger Ludwig Skalare.

Designar själv till butiken

Ludwig Skalare har en bakgrund inom konst och design. Han läste fyra år på Textilhögskolan i Borås där han mötte många kreativa personer och knöt kontakter för framtiden. Han har även själv designat en stor del av de kläder som säljs hos Scandinavian Art & Design.

– Bland annat ett internt streetwear-märke och sen också en kollektion med silkeskjortor tillverkade i Borås, säger han.

Just silkesskjortorna finns i två modeller, en kortärmad bowlingskjorta och en långärmad overshirt. De sys upp på en fabrik i Borås som drivs av fem unga kvinnor. Knapparna kommer från Knapp-Karlsson i Göteborg.

Popup-butiken på Victoriagården i Göteborg. Foto: Privat

Vill jobba mer med konsten för rummet

På frågan vad som är roligast att arbeta med svarar Ludwig Skalare ”allt för rummet”.

– Men det är väl just konsten för rummet som vi vill jobba mer med, där vi vill växa. Både inredning, lite billigare inredning, som doftljus och brickor. Till finare konst, keramik och fin konst för väggarna, tavlor och posters, säger han.

Just nu huserar Scandinavian Art & Design ungefär 25 konstnärer och kreatörer. Ludwig Skalare ser ljust på framtiden och hoppas kunna utveckla både sortiment och samarbeten med konstnärer. Målet är fler popup-butiker och att låta företaget växa internationellt.

– Det känns jättekul, det känns som om vi hittat vägen att jobba med konst, säger han.

Scandinavian Art & Design

 

Popup-butik:

Victoriagården, Södra Larmgatan 16, Göteborg.

Öppet mellan 11 februari och 11 april.

www.scandinavian-art-design.se