Padel invald i RF

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Ida Höglund Persson och Elin Sennhed skrattar framför banorna.

Ida Höglund Persson och Elin Sennhed spelar själva padel. Något de hoppas fler börjar med när sporten blir medlem i Riksidrottsförbundet. Foto: William Gustafsson

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:20
Padel mot plats i RF – tror på fortsatt succé

Den snabbt växande padelsporten är en av idrotterna som ska väljas in i Riksidrottsförbundet. Det tycker Riksidrottsstyrelsen som nu lagt fram förslaget på tre nya medlemsförbund. Positivt för padeln menar Ida Höglund Persson, tränare på Every Padel i Mölndal:
    — Nu kan vi verkligen utveckla verksamheten för alla.

Via ett pressmeddelande lämnade Riksidrottsstyrelsen sitt beslut om vilka idrottsförbund som bör väljas in på årsstämman den 28 till 30 maj. Efter två tidigare avslag anses padel nu vara redo för en plats under Riksidrottsförbundets tak. Anledningen till godkännandet i år är att sporten uppfyller de kriterier som finns, och att den utvecklats till en idrott som skiljer sig från övriga racketsporter.

I den nybyggda padelanläggningen i Åby Arena mottogs beskedet med glädje:
   — Jättekul för sporten i stort! Vi vet vilket enormt intresse som finns och nu kan vi verkligen bygga vidare på det, säger entusiasten och tränaren Ida Höglund Persson.

Den 25 banor stora hallen är nästan alltid fullbokad på kvällar och helger. De flitigaste besökarna är privatpersoner eller företag som hyr in sig. Målet i framtiden är att starta en förening, Every Padel Club Mölndal, där man hoppas kunna locka unga till sporten.
   — Är det nånstans vi kan och vill växa så är det bland yngre, man ska gå till padelklubben på samma sätt som man spelar i ett fotbollslag. Men även äldre är välkomna, förklarar Höglund Persson.

Att man nu blir en del av RF tror man kan ge utveckling på flera plan. Ekonomiskt stöd hoppas man leder till bättre förutsättningar för tränarutbildningar och material. Dessutom är tanken att man lättare når ut genom sändningar av matcher och fler tävlingar.
   — Det ska vara lätt att kolla och spela padel. Vårt motto är att alla ska kunna spela – oavsett bakgrund, säger Elin Sennhed, receptionsansvarig på Every Padel.

För Svenska Padelförbundet är godkännandet av ansökan viktigt. I ett pressmeddelande utvecklar verksamhetschefen Calle Åkesson: ”För svensk padels utveckling är ett medlemskap i Riksidrottsförbundet helt avgörande. Svenska Padelförbundet får med medlamskapet förstärkning av både ekonomiska resurser och kompetens. För våra föreningar och för barn- och ungdomsverksamheten kommer detta lägga grunden för en fortsatt stark utveckling”.

Medlem i Riksidrottsförbundet: 

RF:s (Riksidrottsförbundet) uppgift är att stödja och utveckla idrottsrörelsen. Totalt företräder man 70 medlemsförbund med cirka 3,3 miljoner medlemmar.

Under årsstämman, Riksidrottsmötet, ska beslut tas över vilka förbund som ska bli nya medlemmar. Riksidrottsstyrelsen föreslår att Svenska Padelförbundet, Svenska Islandshästförbundet och Friskis & Svettis ska godkännas. De förbund som föreslås få avslag är bl.a. Svenska E-sportförbundet och Sveriges Schackförbund.

Slutgiltigt beslut tas av nuvarande medlemsförbund vid Riksidrottsmötet 28–30 maj. 

Källa: Riksidrottsförbundet