Öppet brev om kulturens oberoende

Patrik Steorn och Carina Sjöholm. Bilden är ett montage. Foto: Anders Wiklund/TT, Adam Ihse/TT

Publicerad: 2 mars, 2023 11:45
Oro för kulturens oberoende – men inte alla känner sig hotade

I ett öppet brev i GP uttrycker tre kulturinstitutioner oro gällande regeringens agerande kring kulturens oberoende. GöteborgNU har pratat med representanter för kulturlivet i Göteborg som berättar att oron är närvarande, men att de inte känner sig hotade.

 

Företrädare för Länsmuseernas samarbetsråd, fackföreningen DIK och Svensk biblioteksförening oroar sig för kulturens oberoende, den princip som kallats för att politiken ska ha “en armlängds avstånd” till kulturen. Därför bjuder man in kulturminister Parisa Liljestrand (M) och för respektive parti kulturpolitiskt ansvariga Robert Hannah (L), från Göteborg, och Roland Utbult (KD), från Öckerö, till ett möte.

Pär Johansson (S), kulturnämndens ordförande i Göteborg, ser allvarligt på debatten och anser att principen om armlängds avstånd är “jätteviktig”.

– Det finns definitivt skäl att vara orolig. Vi har sett förslagen på litteraturkanon från regeringens sida. Det visar ju lite vad de har för planer på att vi ska ha en kulturpolitik som bara är inom vissa områden, att man ska välja ut vilka som ska få stöd och vilka som inte ska få stöd från politikens håll, säger han.

Pär Johansson ser däremot inte att Göteborgs kulturliv är i fara i nuläget. Han betonar att det är kulturverksamheterna och branschen som avgör utbudet.

– Vi har ju en professionell förvaltning som ägnar sig åt detta, som har kompetensen att avgöra vilka verksamheter som ska få ta del av de stöden som vi delar ut från nämndens sida.

Däremot ser han att beslut på nationell nivå kan få konsekvenser för kulturlivet i Göteborg. Bland annat nämner han neddragningarna på statliga medel som finansierar kulturverksamheterna.

– Det är allvarligt för det minskar ju vår möjlighet att driva den verksamhet vi vill ha och den kvaliteten och bredd vi vill ha, säger Pär Johansson.

 

På Göteborgs konstmuseum, som ligger under kulturförvaltningen i Göteborgs stad, ser man ingen överhängande anledning till oro. Det säger museichefen Patrik Steorn som menar att det är viktigt att politikerna har koll på deras uppgift som enbart berör breda riktlinjer.

– Min upplevelse här har inte varit att man har varit särskilt klåfingrig. Man har en ganska god förståelse för att deras uppdrag är att besluta kring förutsättningarna, som budget och regelverk, säger han.

Men även Patrik Steorn ser allvarligt på den diskussion som förs kring kulturens oberoende på nationell nivå.

– På ett generellt plan så är det förstås oroväckande. Det är väldigt viktigt att man kan sina roller här. Man får hitta någon form av ömsesidigt förhållande gentemot varandras roller.

 

 

Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum, förstår oron som uttrycks i det öppna brevet men upplever den inte själv.

– Jag förstår ju att man reagerar utifrån hur situationen ser ut på olika håll i landet, sen har inte vi ett sånt läge i Göteborg just nu, säger hon.

Även Göteborgs stadsmuseum ligger under kulturförvaltningen och är därför beroende av politiska beslut. Carina Sjöholm har inte upplevt påtryckningar från politiskt håll. Det är istället vanligt att politiker engagerar sig i kulturfrågor, utan att det innebär att kulturlivets oberoende riskeras.

– Inte på det sättet, inte så konkret. Men sen har det hänt att politiker varit väldigt engagerade i vissa frågor och vill att man ska jobba med vissa ämnen ämnen men det har inte handlat om något formaliserat uppdrag, säger hon.

Enligt Carina Sjöholm förs interna diskussioner kring objektivitet och opartiskhet. Detta är även ett tema som museet arbetat med den senaste tiden för att säkerställa att utbudet förblir oberoende.

– Vi har alltid jobbat med de här frågorna men det kanske är att de aktualiserats nu med den här diskussionen, säger Carina Sjöholm.

Bakgrunden till debatten

Oron i det öppna brevet grundar sig delvis i de uttalanden som kommit från regeringens stödparti Sverigedemokraterna. SD:s nya kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson har bl.a. ifrågasatt definitionen av principen “en armlängds avstånd”.

– Jag får ha en åsikt och stoppa om jag är politiker, säger han till SVT Kulturnyheterna.

Därtill blev partikollegan Roger Hedlund nyligen tillsatt som ordförande för Länsmuseet i Gävleborg. I samband med tillkännagivandet twittrade han att “nu ska svensk historia och kultur åter komma i fokus med ett sverigedemokratiskt styre”. Hedlund har därefter blivit av med ordförandeskapet då det framkommit att det är länsmuseet självt, inte regionen, som ska välja ordföranden, rapporterar SVT Gävleborg.