Omstridda EU-förslaget – ”omöjligt att genomföra”

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

1

1

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:51

Igår röstade EU-parlamentet igenom det starkt debatterade upphovsrättsdirektivet. Lagändringen har skapat stor debatt både före och efter omröstningen och nu diskuterar kritiker och förespråkare vad detta faktiskt kommer innebära för internets framtid. ­

-  Jag förstår att många på internet är irriterade idag, men den mörka bilden är överdriven. Jag tror att det är bättre för användare idag än någonsin tidigare. Detta sa den tyska EU-parlamentarikern Axel Voss, som arbetat med förslaget, under en presskonferens under gårdagen.   Samtidigt är det inte många som håller med honom. Svenska politiker har under dagen kallat för otydlig och skadlig samtidigt som experter inom området varnat för att EU-parlamentet röstat igenom något det inte har koll på.   - Det syns tydligt i direktivet att man vill ge upphovsrättsinnehavarna ett starkare skydd och rätta till den obalans som man upplever finns i dag mellan nätjättar och enskilda kulturskapare. Men man förlitar sig starkt på tekniska lösningar som inte finns i dag, säger Måns Jonasson, digital strateg på den oberoende svenska Internetstiftelsen till TT.   En stor del av debatten har handlat om artikel 11, som kommer tvinga söksidor som till exempel Facebook och Google news att betala en licens för att citera rubriker, ingresser eller visa bilder från artiklar i sina sökresultat eller feeds. Och artikel 13, som innebär att det stora sociala medierna skulle behöva betala för allt upphovsrättsskyddat material som skulle spridas på deras plattform. Till exempel delar av filmer och så vidare. Något som i praktiken blir väldigt svårt att genomföra, enligt Måns Jonasson.   - Det är inte bara nätjättarna som påpekar att det är omöjligt. Det går inte att teckna licenser med alla upptänkliga upphovsrättsorganisationer över hela världen för att kunna garantera att inget skyddat material laddas upp.   Samtidigt menar många förespråkare av lagändringen att detta kommer gynna kreatörer över hela EU, då de hävdar att lagen om upphovsrättsskyddat material länge legat efter i tiden.