Nyhetsreportage – Kerstin Siwertsson

Flera tjejer värmer upp med fem upphopp innan de börjar springa.

Uppvärmningen avslutas enligt tradition med fem upphopp innan det är dags att ge sig i väg.

Publicerad: 1 mars, 2024 14:51
Sju kilometer med She runs club

Varje vecka ger de sig ut för att svettas, prata och skratta. I år har antalet medlemmar i löpargruppen She runs club ökat snabbt. Idag är det rekordmånga tjejer som snörat på sig springskorna.

– Varje lördag längtar jag till jättemycket. Jag blir pigg, jag blir glad, jag blir starkare, säger gruppens grundare Rebecca Haddadian.

Prat och skratt överröstar låten ”The rhythm of the night” som spelas i restauranglokalen på Avenyn där 42 tjejer samlas innan de ska ge sig ut på dagens runda. Samtalen fortsätter när de går ut och möter den femgradiga luften. De som går förbi på Avenyn denna lördagsmorgon får vika av några meter åt sidan för att inte gå in i uppvärmningsringen som bildas på gångbanan. Drygt fem minuter senare sätter tjejerna fart mot Kungsportsplatsen och den stora gruppen blir snabbt till fler mindre grupper.

 

Rebecca Haddadian står på en stol och förklarar dagens löprunda.

Rebecca Haddadian ställer sig på en stol för att påkalla tjejernas uppmärksamhet när hon ska beskriva dagens runda.

 

Så här har det inte alltid sett ut. När Rebecca startade upp She runs club för fyra månader sedan var det bara två personer som kom. Det var först när hon började använda Tiktok för att nå ut till Göteborgstjejerna som det tog fart. Nu har gruppen över 300 medlemmar.

– Jag tror att många har ett löparintresse, men att ta sig ut i rusk och kyla gör man ju sällan själv, säger hon.
Rebecca saknade en löpargrupp för bara tjejer och tyckte att det var tråkigt att springa själv. På Tiktok följer hon flera tjejer som startat upp löpargrupper i andra länder, främst i USA, och bestämde sig för att ta rygg på dem. Hon började med att höra av sig till sina kompisar, men deras intresse var inte lika stort.

– Mina vänner ville inte vara med, så då fick jag ”reach out” till alla andra, säger hon och skrattar.
Lördagsrundorna har blivit en tradition för många tjejer i Göteborg. Det kostar ingenting att vara med på rundorna som är mellan fem och sju kilometer och varierar från gång till gång. Att gruppen fortsätter att växa tror Rebecca beror på gemenskapen.

– Man vill ha en tillhörighet till någonting och känna att man är motiverad av någon annan, säger hon.

 

Att känna samhörighet är något som kan höja motivationen, enligt Magnus Lindwall, som är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och har forskat kring mänskliga beteenden kopplat till träning och motivation.

– Det handlar om att känna sig som en del av en helhet och att bli bekräftad, säger han.
Han påpekar samtidigt att det finns andra faktorer som påverkar motivationen och att behovet av den sociala biten i träningssammanhang ser olika ut för olika personer. Vissa människor känner samhörighet på andra plan i livet, och kan därför trivas bättre med att träna ensamma. Vid hård träning kan däremot gruppkänslan vara avgörande.

 

Clara Kihlberg, Ida Alfredsson och Charlotte Siggelin springer.

Clara Kihlberg, Ida Alfredsson och Charlotte Siggelin mitt i slutspurten.

 

Clara Kihlberg och Charlotte Siggelin korsar Pilgatan och springer in på Vasagatan när vinden möter dem i ansiktet. Clara är en av dem som blir hjälpt av att springa med andra.

– Första gången jag var med så sprang vi fel så vår sträcka blev två kilometer längre än de andras, säger hon.
Löprundan som skulle varit fem kilometer blev till sju, och Clara trodde först inte på sin löparklocka som mätt distansen under löpturen.

– Min klocka måste säga fel, sju kilometer klarar inte jag, berättar Clara att hon tänkte efter rundan.
För Clara har löpargruppen blivit som ett lag.

– Jag slutade med fotbollen när jag var 16 år och saknade gemenskapen, att vara en del av ett sammanhang. Man har någonting man går till samma tidpunkt varje vecka. Förra lördagen var jag inte med och då känns det som att det är något som saknas, säger hon.
I samma stund svänger tjejerna in på Molinsgatan och en 300 meter lång uppförsbacke breder ut sig framför dem. Till ljudet av löparskor som nöts mot marken fortsätter Clara och Charlotte uppåt.

– Man har ju verkligen blivit bättre av att vara med här, för då kan man pusha sig. Annars hade jag ju stannat i den här backen nu. Jag fortsätter verkligen bara springa för att ni springer, säger Clara när 20 meter återstår av stigningen.

 

Enligt Magnus Lindwall finns det socialpsykologiska förklaringar till varför många presterar bättre när de tränar tillsammans med andra.

– Man kan hjälpa varandra men också pressa varandra litegrann. Man anstränger sig mer. Vi är sociala varelser och väldigt måna om hur vi presenterar oss inför andra, säger han.

 

Tjejerna ökar tempot när de ser målet. Där har gruppen samlats igen och tar emot dem med applåder och hejarop. En gatufotograf reagerar och tar en bild på gänget. Rebecca rör sig runt bland tjejerna och utbyter några sista ord. Dagens mållinje är korsad.