Mönstringsbesked till ungdomar födda 2006

Mönstringsbesked samma dag som Sverige verkar träda in i Nato. Foto: Jonas Ekströmer/Maja Säll

Publicerad: 7 mars, 2024 14:54
Natointräde och mönstringsbesked – Göteborgsungdomar om värnplikten

Under torsdagen väntas Sverige bli medlem i Nato. Samma dag börjar mönstringsbeskedet skickas ut till personer födda 2006. Flera Göteborgsungdomar är tveksamma till att göra värnplikten.  

– När man tänker på det känns det såklart läskigt, säger Stella Waller, född -06.  

Det har under den senaste veckan talats om hur värnpliktiga kommer att påverkas av Sveriges inträde i Nato. Frågan om värnpliktiga kan komma att behöva tjänstgöra utomlands har diskuterats. Enligt Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket, kommer Sveriges inträde i Nato inte innebära några större förändringar för värnpliktiga i nuläget.

– Som lagen ser ut idag så kan färdigutbildade värnpliktiga kallas in endast om regeringen beslutar om höjd beredskap i Sverige, och då endast för att försvara Sverige. Den lagen ser likadan ut efter Natointrädet, säger han.

 

Antalet personer som kallas in för att göra värnplikt är också oförändrat. Enligt Per Andersen Helseth ska 8000 värnpliktiga utbildas årligen senast 2025. Samtidigt väntas ett nytt försvarsbeslut, så siffran kan komma att ändras.

– Det kan bli så att vi får kalla fler för att fylla platserna, säger Per Andersen Helseth.

 

Under torsdagen den 7 mars börjar mönstringsbeskedet skickas ut till ungdomar födda 2006.

– I Sverige har vi en pliktlagstiftning. Du är enligt lag skyldig att komma till mönstring om vi kallar dig, säger Per Andersen Helseth.

 

Reaktioner i Göteborg

Göteborg Nu har pratat med några av de berörda ungdomarna och viljan att göra värnplikten skiljer sig åt. Tidsåtgången och alternativa saker man kan ägna sig åt efter studenten är sådant som påverkar. Eleverna menar att Nato kan ha både positiv och negativ påverkan på viljan att göra värnplikten.

 

Gymnasieelever som får mönstringsbesked.

Tre ungdomar med olika inställning till värnplikten. Foto: Maja Säll

 

Ebba Olausson (till vänster): 
“Jag tror jag vill göra det. Det känns som en bra utbildning. Jag vill också bli polis senare så då känns det bra att ha gjort det. Att Sverige går med i Nato påverkar inte. Jag har tänkt att jag har velat göra det ganska länge.”

 

Disa Stavseth (i mitten):  
“Jag kan tänka mig att vissa vill göra värnplikten för att det känns mer på agendan nu. Om det händer något vill man vara med och försvara sitt land. Sen kanske det finns folk som tänker precis tvärtom. Nu när allt känns mer allvarligt så kanske man inte vill göra det för att man är rädd för vad som kan hända.”

 

Ellen Polverini (till höger):  
“Jag tror inte jag vill göra värnplikten. Det är inte alls något som lockar mig. Vi hörde från några andra på skolan att det var idag man skulle få beskedet, men jag har inte fått det.”

 

Sigge och Stella tror att Nato kan påverka intresset för värnplikt. Foto: Maja Säll

 

Sigge Wern (till vänster):  
“Om de bestämmer sig för att kalla in mig så skulle jag inte bli jättesur. Nato påverkar ändå lite. Om vi är med i Nato har vi en skyldighet att försvara andra länder, om jag är värnpliktig kanske jag behöver skickas i väg.”

 

Stella Waller (till höger):  
“Det känns som att det är en kul upplevelse och viktigt. Det känns samtidigt som att man kan resa eller tjäna pengar under den tiden i stället. Det känns svårt att föreställa sig att Sverige skulle hamna i den situation där vi hade behövts skickas i väg och kriga. När man tänker på det så känns det såklart läskigt.”

 

Philippa och Lovisa har inte fått sitt mönstringsbesked än. Foto: Maja Säll

 

Philippa Gren (till vänster):  
“Jag är lite kluven till värnplikten. Först ville jag men i och med att det tar så lång tid vet jag inte längre.”

 

Lovisa Bergman (till höger): 
“Jag tror inte jag kan lämna mitt liv med häst och sånt. Man är lite orolig för att bli tvingad att vara med.”