Minigolfbanor i Göteborg

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Foto: Gjon Skepi & Emil Davidson

Publicerad: 4 maj, 2022 10:11
Inför sommaren: Vi testar Göteborgs minigolfbanor

Du som, precis som jag, ser minigolfpremiären som något heligt, något som indikerar att nu är sommaren snart här. Titta hit – Göteborg NU:s Emil Davidson har nämligen testat och rankat tre av Göteborgs bästa äventyrsgolfbanor.

Kärralund (Europabanan):

Betyg: 5/5

Foto: Gjon Skepi

När jag ringer till äventyrsgolfen i Kärralund och berättar syftet med artikeln så möts jag av det kaxiga svaret.

– Perfekt, då får du testa den bästa i Göteborg. Utan att skryta.

 

Personen i telefon var ägaren Reine Njord och trots höga förväntningar blev vi inte besvikna. Tävlingsbanan “Europabanan” på Kärralunds minigolfklubb bjöd på en mycket trevlig och prisvärd upplevelse i solen vid Lisebergs camping. Och efter par på nio hål i rad tyckte jag mig ha motiverat min position som ”minigolfexpert”. Fast den tanken höll sig inte länge när man pratade med Reine, ägaren av banan. Fem gånger hade han gått rent på banan – alltså fått hole in one varje gång. 

Men tro nu inte att den är jättelätt. Det är den absolut inte. Trots ganska enkel design så var banans lutning och utformning designad för att ta fram tävlingsdjävulen i en, ibland också på ett negativt sätt. Men lite irritation hör sporten till. 

I övrigt var annars banan mycket fin och det var dessutom mycket välskött runt omkring. Kort sammanfattat så var det en mysig aktivitet i en väldigt mysig miljö. Och tävlingsmomentet det drog fram, det var pricken över i:et. 

Helhet: 5/5

Svårighet: 4/5

Fantasi: 3/5

Fikautbud: 4/5

Bemötande: 5/5

Antal hål: 18

 

Golfparken Göteborg Heden: 

Betyg: 3/5

Foto: Gjon Skepi

Bland bortkastade Mcdonalds-påsar och vattenbadande duvor hade vi faktiskt en väldigt trevlig upplevelse runt den nio hål långa banan. Trots att banorna var små så var de kreativa och även lite lättare vilket skapade spänning kring varje första slag. Hole in one var nästan alltid inom räckhåll, även om vi bara fick det en gång var, vilket var kul. Största fördelen med Hedens minigolf var dock banans läge. För den som är sugen på en snabb men rolig minigolf-runda är detta ett perfekt alternativ. Då slipper man spendera större tid på resan dit än själva spelet.

Helhet: 3/5

Bemötande: 5/5

Svårighet: 2/5

Fantasi: 3/5

Fikautbud: 2/5

Antal hål: 9

 

Slottsskogen äventyrsgolf (Linneplatsen):

Betyg 4/5

Foto: Gjon Skepi

Bara meter från Linneplatsen och med slottsskogen precis bredvid så kan nog slottsskogens äventyrsgolf ta priset som minigolf-banan med bäst läge – både praktiskt och estetiskt.

Få saker känns lika somrigt som att gå runt med klubban i handen med sol stekande picknick-ungdomar runt omkring sig. 

Men ban-mässigt då? Var svårigheten och kreativiteten tillräcklig för att underhålla Göteborg Nu:s otroligt kompetenta minigolf-experter? Även om banan inte var sensationell på något sätt så var det absolut en trevlig upplevelse runt 12 hålsbanan. Men här fanns även något som ingen annan bana under testet kunnat skryta med. Nämligen dubbla slingor som båda kan spelas och njutas av lika mycket. Ett mycket smart sätt att jobba sig runt den kö som annars hade varit mycket värre på den mycket folktäta platsen.

För den som vill ha en somrig upplevelse men fortfarande ha nära till diverse goda restauranger, är detta mitt tips till dig. Nöjer du dig med medelsvårighet och på vissa banor kreativa hinder som hopp och stora kurvor – då räcker denna bana gott och väl. Och är fika en viktig del i din minigolf-upplevelse finns ett bra utbud av glass, dryck och godis. Klart godkänt!

Helhet: 4/5

Bemötande: 5/5

Svårighet: 3/5

Fantasi: 4/5

Fikautbud: 4/5

Antal hål: 12