Matlådans dag minskat matsvinn med matlåda

En person förbereder matlådor.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Publicerad: 23 mars, 2021 11:18
Minskat matsvinn med matlådan – räddning för plånboken och klimatet

En stor mängd råvaror som produceras i Sverige äts aldrig. Klimatet påverkas negativt och plånboken lider. Men en sak är säker – matlådan kan vara hjälten.

– Underskatta aldrig kraften av en matlåda, säger Hanna Olvenmark som är legitimerad dietist och grundare av hälsoplattformen Portionen under tian. 

Matsvinn uppstår i butiker, restauranger, storkök och vid livsmedelsproduktion. Hemmet är där det största matsvinnet uppstår, cirka 75 procent av matavfallet. Detta uppmärksammas av ICA med en egen lansering av matlådans dag den 23 mars 2017, som nu följs varje år. I ett pressmeddelande från ICA berättar Kerstin Lindvall, ICA Gruppens direktör för Corporate Responsibility, hur matlådor gör att bra mat räddas och minskar svinnet. För att underlätta för konsumenten har tips och smartare recept tagit plats på hemsidan för att inspirera att ta vara på resterna.

 

Varför matlåda?

En person som också inspirerar för matlådor är Hanna Olvenmark. Hon är grundaren av plattformen Portionen under tian som fokuserar på klimatsmart och hälsosam mat, som framförallt är bra för plånboken. Hon peppar för bland annat vegetarisk och vegansk kost med säsongens varor i fokus och ger tips om inköpslistor, recept samt storhandling inför veckans matlådor.

– Jag vill slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och pengar, säger hon.

 

När studierna började, och flytten kom, så kom även idén om matlådan.

– Jag sparade mycket tid och pengar, åt hälsosammare och minskade svinnet genom att äta rester och laga mat hemma, istället för att köpa ute, berättar Olvenmark. Jag har fortsatt sedan dess, och de sparade pengarna kunde istället läggas undan på en resa till Italien.

 

Enligt Jordbruksverket bidrar minskning av svinnet till en fördel för miljön och ekonomin, för företag som konsumenter. Då all produktion av mat släpper ut växthusgaser sker utsläppen i onödan om maten ändå går förlorad. Olvenmark tipsar därför om att ta med maten ut i naturen. Att vara utomhus är en tillgänglig och hälsosam aktivitet för många som får en att bli mer mån om naturen och klimatet.

– Vi äter också för att få en upplevelse och att äta ute är en bra sådan, säger Olvenmark.

Hon trycker på att vi behöver ha en annan relation till mat. Det är vi människor som producerar maten och mycket resurser involveras. Dessutom med egna pengar som slängs iväg när svinnet ökar och samtidigt påverkar miljön negativt.

– Vi har tappat respekt för mat, säger hon. Då beteenden smittar och vi ofta hakar på vad andra gör, hoppas jag på att inspirera så många jag kan till det bättre.  

 

Matlådan väljs bort

Men då vissa inte tycker om att laga mat, äta samma sak varje dag och då vi gör saker per automatik är några anledningar till varför matlådan kanske inte väljs, enligt Olvenmark.

– Man måste jobba för en ny vana och människan vill oftast ta den enkla vägen, säger hon.

 

Men många upplever problemet även socialt.

– Om du är den enda med matlåda, och alla andra går ut och äter, kan det kännas ensamt, säger Olvenmark. Man kanske känner sig snål eller tråkig.

Hon förklarar att man kan bjuda in till att laga mat tillsammans och inspireras av varandra istället, genom att till exempel dela med sig av olika recept.

– Man kan alltid vända en negativ sak till en positiv om man är beredd att jobba lite för det.

 

Bra att tänka på

Olvenmark bästa tips är att veta varför man väljer matlådan.

– När jag såg att flera hundra kronor sparades i månaden genom att få med mat hemifrån blev det supertydligt för mig, säger hon. Ett eget varför är viktigt och starkt att ha.

Det är också viktigt att planera maten, då stress och hunger leder till enkla och impulsiva val som till exempel takeaway. Enligt en undersökning från Sifo svarade 37 procent att dålig planering är anledningen till att inte ta med matlåda. Där är storkok en bra, ekonomisk och tidsparande idé.

– Man kan få till en mysig upplevelse, nu när det är vår, genom att laga maten ute till exempel, tipsar Olvenmark. Eller bara gör som jag, värm maten hemma och ta med ut.

För det är också viktigt att välja rätt råvaror.

– Om du köper jättedyr mat och mycket kött så är det inte längre klimatsmart, eller ekonomisk. Trots att du lägger det i en matlåda.

Definition på matsvinn från Livsmedelverket:

’’Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hade hanterats på ett annat sätt. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sophinken. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Varje år slänger vi i hushållen cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i vasken. Det motsvarar utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar’’.