Mariadagen i Göteborg uppmärksammar ungas drogbruk

E-cigaretter i en butik i centrala Göteborg.

Elektroniska cigaretter är vanligt bland unga /Bild: Maja Matsdotter

Publicerad: 28 februari, 2024 10:54
Mariadagen uppmärksammar ungas drogbruk

Mariadagen inträffar den 28 februari och uppmärksammar ungas drogbruk. I Göteborg ska Mariadagen ge ökad kunskap om hur drogläget ser ut bland unga och vilka substanser som är vanliga. Ett vanligt problem är att droger designas om, för att undgå narkotikaklassning.

Kristoffer Lindgren är samordnare och socialsekreterare på Mini-Maria i Göteborg. Han berättar för Vårt Göteborg om vikten av att sprida vidare kunskap om ämnet.

-Det är viktigt med tidiga insatser för ungdomar så att de får hjälp snabbt. Där behöver vuxna runtomkring vara alerta och uppmärksamma, säger han.

Mini-Maria i Göteborg är en samverkansmottagning som arbetar i att stötta ungdomar till ett drogfritt liv. Här görs både medicinska och sociala insatser. En viktig del av verksamheten är också att stötta anhöriga. Kristoffer Lindgren berättar för Vårt Göteborg att Mini-Maria arbetar med att ge en mer verklig bild av vilka ungdomar det är som brukar droger, för att vuxna lättare ska kunna agera.

-Det finns förutfattade idéer om vilka det är som tar droger och dessa stämmer inte alltid.

Designdrogerna

Det är vanligt att droger konstant designas om, för att de inte längre ska vara narkotikaklassade, enligt Vårt Göteborg.

I Sverige sker narkotikalagstiftningen på enskilda substanser, baserat på deras kemiska struktur. Det innebär att minsta justering av strukturen på ett redan narkotikaklassat ämne skapar en nästan identisk substans, som då bedöms vara laglig. Narkotikapolisen Mathias Lööw uttrycker att det är problematiskt.

-I exempelvis Norge klassar man hela grupper av substanser, vilket gör att de syntetiska cannabinoiderna inte får samma fäste, säger han.

Substansen HHC är enligt lagstiftning narkotikaklassad, men när innehållet i exempelvis elektroniska cigaretter byts ut mot andra kemiskt lika versioner av substansen blir de lagliga. Versioner som ännu inte är narkotikaklassade. Det är också vanligt att många produkter utger sig för att innehålla alternativa substanser, men egentliga innehåller olagliga ämnen. Jenny Åberg, kemist på Tullverket spenderar en stor del av sina arbetsdagar med att undersöka olika e-cigaretter, efter spår av narkotika:

-Vi ser fortfarande en hel del som innehåller HHC, säger hon.

Tips till vuxna

Kristoffer Lindgren delar med sig av flera tips till vuxna över hur man ska tänka kring ungdomarnas drogbruk. Det är viktigt att ungdomar känner sig hörda och vet att hjälp finns, säger han till Vårt Göteborg.

-Vuxna bör ha en nyfiken inställning till den unga personen eller barnet. Det är lätt att hamna i en förhörssituation, det brukar inte vara så gynnsamt. Fråga istället kring brukandet. Det är lättare sagt än gjort, men försök, säger han.