Man i Bergsjönätverket dömd till fängelse

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Bild på två anomtelefoner.

Två beslagtagna Anomtelefoner. Arkivbild från annat fall. Foto: Johan Nilsson / TT

Publicerad: 2 maj, 2022 11:14
Planerade mord – nu döms han till fängelse

En 28-årig man, som beskrivs tillhöra ledarna i det så kallade Bergsjönätverket i Göteborg, har dömts till åtta års fängelse. Han döms för både stämpling till mord och grova narkotikabrott, rapporterar Göteborgs-Posten.

Mannen ska ha bland annat ha diskuterat planer på mord via meddelandeappen Anom. Det var en krypterad meddelandetjänst som användes inom flera kriminella kretsar, men som i själva verket egentligen var planterad av FBI.

28-åringen nekar till brott men erkänner att han skickat de meddelanden som använts som bevis mot honom. Under rättegången påstod mannen att han har låtsats tillhöra kriminella kretsar, men den förklaringen köpte inte tingsrätten. De beskrev uttalandet som en efterhandskonstruktion. 

Flera personer som kopplas till Bergsjönätverket har redan dömts till mångåriga fängelsestraff efter den polisinsats som gick under namnet ”Trojan Shield”.