Majblomman Göteborg

Majblomman 2021 och dess tre skapare

Majblomman 2021. Design av Axel Viken, 13, Mohammed Tepeku, 12, och Hana Bozickovic, 10. Foto: Rasmus Brandin och Elina Berg

Publicerad: 23 februari, 2021 12:37
Majblomman hoppfulla inför årets insamling

För barn och ungdomar i familjer med brist på pengar var 2020 ett tufft år. Hjälporganisationen Majblomman ser tydliga spår av pandemin i både sin verksamhet och hos barnen. 

 

 – Resurser handlar också om att ha ett nätverk och kunskaper nära sig, säger pressekreteraren Liv Landell Major. 

I en studie av Rädda Barnen från 2020 baserad på barn födda 2000 framkommer att knappt hälften erfarit ekonomisk utsatthet åtminstone något år under sin uppväxt. Rapporten visar exempelvis också att fattigdomsrisken är tre gånger så stor bland utrikesfödda eller barn till utrikesfödda föräldrar jämfört med barn uppväxta med svenskfödda föräldrar. Drygt 100 000 barn deltog i studien.

Digitaliserad insamling gav mindre intäkter

Organisationen Majblomman, som ger ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengar inte räcker till, samlar vanligtvis in drygt 70 miljoner kronor via den årliga försäljningen av majblommor. På grund av att insamlingen digitaliserades i fjol sjönk intäkterna till omkring elva miljoner.

Konsekvenser för socioekonomiskt utsatta barn

Majblommans pressekreterare Liv Landell Major säger att Majblomman i Göteborg hade en del sparade pengar och därför klarat sig förhållandevis bra jämfört med andra lokala kontor. Hon betonar emellertid att pandemin fått stora konsekvenser i hela landet främst för barn som redan befann sig i socioekonomisk utsatthet.

 – Att ha en dator, kunna sitta ifred och kanske ha föräldrar som kan hjälpa till att styra upp studierna är inte självklart för alla. En del undviker att gå till skolan i större utsträckning för att de är oroliga för att ta med sig smittan hem, framförallt om man har äldre släktingar och bor trångt. Det är ansvar som barn inte ska behöva ta, säger Liv Landell Major.

Hon säger att en utmaning under året som gått har varit att ge stöd till rätt instanser. Pandemin har visat att resurser inte bara handlar om pengar, menar Liv Landell Major.

 – Resurser handlar också om att ha ett nätverk och kunskaper nära sig. Det har blivit ganska tydligt.

”Vissa har behov av att vara i skolan”

I veckan utfärdade Västra Götalandsregionen hastigt rekommendationer om att gymnasie -och högstadieundervisningen skulle ske helt på distans, till följd av smittspridningsrisken efter sportlovet. I Mölndal beslutade skolförvaltningen att högstadieeleverna skulle fortsätta som vanligt med kombinerad undervisning, där 20 procent sker på skolan. Det rapporterade Mölndals-Posten.

Liv Landell Major tar Mölndals skolförvaltnings beslut som ett exempel på lägen då barnperspektivet prioriterats, eftersom vissa har behov av att vara i skolan. Att Göteborgs stad erbjuder gymnasieeleverna skollunch för upphämtning tror Liv Landell Major också har varit viktigt.

Trots att hon understryker att hon tror att pandemin accelererar den ökade ojämlikheten i samhället, är Liv Landell Major hoppfull inför årets försäljning av majblomman. Bakom årets design står bland andra göteborgaren Mohammed Tepeku. 

Den digitala insamlingen kommer pågå 15 april-31 maj.

Majblomman

  • Ideell organisation som ger ekonomiskt stöd till familjer med brist på pengar, arbetar med opinionsbildning och delar ut forskningsbidrag inom områden som främjar barns välbefinnande.
  • Bidragen kan gå till par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka.
  • Majblomman 2021 är designad av Mohammed Tepeku från Göteborg, Axel Viken från Lindome och Hana Bozickovic från Uppsala. 

Källa: Majblomman