Mackor

Foto: Anna Bengtsson

Publicerad: 2 mars, 2023 11:45
"Mackfebern" har nått Göteborg

De funkar som frukost, kvällsmat och har nu också blivit en populär lunch. Mackans status har höjts från något man äter när man har bråttom och måste “slänga i sig något”, till något man går ut för att äta på restaurang. Nu blir det en hel måltid mellan bröden.

Mackorna är både varma och kalla och byggs på höjden, fyllda till brädden med alla möjliga pålägg. Du behöver inte längre bre din egen smörgås.

Det dyker upp nya ställen att ta sig en macka på. Igår öppnade Hasselssons sin mack-pop-up i saluhallen, efter att tidigare ha fokuserat främst på fisk och skaldjur.

– Vi har alltid haft ett stort intresse för mackor, så nu vill vi prova på att göra det, säger Oliver Bull, som driver Hasselssons tillsammans med Daniel Kävrestad och Adam Axelsson.

Daniel Kävrestad, Oliver Bull och Adam Axelsson driver Hasselssons tillsammans. Foto: Anna Bengtsson

Kön ringlar sig lång framför pop-up-disken och Oliver Bull tycker att responsen har varit positiv.

– Det verkar råda någon form av mackfeber, säger han.

Han tror att en orsak till mackans uppsving kan vara att den har en anknytning till barndomen och ger en känsla av nostalgi. Han märker också att pop-upen fått besök av “foodies”, matintresserade som alltid är nyfikna på att testa nya matställen som dyker upp.

Vanessa Jonasson och Karin Larsson ska ut i solen och äta en macklunch. Foto: Anna Bengtsson

– Vi gillar nyhetens behag, man måste ju prova, säger Vanessa Jonasson.

Hon och Karin Larsson står i saluhallen med varsin varm macka, som de ska ta med sig ut i solen.

 

Det är inte bara för den goda smaken som mackan har fått ett uppsving. Brödinstitutet, som ägs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, uppmanar också till att äta bröd för dess låga klimatpåverkan.

– Bröd och spannmål är det mest klimatsmarta vi kan äta, säger Maria Sitell, leg dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet.

Maria Sitell Foto: press Brödinstitutet

Hela processen från ax till limpa är relativt energieffektiv och ger ungefär lika låga koldioxidutsläpp som baljväxter och frukt. Att fylla mackan med resterna från kylen blir därmed både klimatsmart och gott och är ett bra sätt att undvika matsvinn, menar Brödinstitutet. Bröd med fullkorn är dessutom såväl mineral- som fiberrikt, och har även hög proteinhalt. Enligt Brödinstitutets undersökning “Brödtermometern”, äter hälften av svenskarna bröd som en fullgod måltid minst två gånger i veckan.

– Mackor blir en fullgod måltid när brödet är fullkornsrikt och pålägget är mer rejält. Förslagsvis köttbullar, stekt fisk och grönsaker eller frukt till eller hummus och rödbetor eller vad man har hemma, säger Maria Sitell.

 

 

Smörgåsen har länge setts som “comfort food”, något gott och hemtamt som går snabbt och lätt att göra när man behöver det som bäst. Lasse Kronér gav 2003 ut sin bok “åttio väldigt goda mackor”, där han tipsar om allt från sillmackor till rostbiff. Boken har även resulterat i podden “80 väldigt goda mackor”, från 2016, där Albin Zorman Olsson och David Sundin testar alla Kronérs mackor under 80 veckor. Nu har grilled cheese, panini och rågbröd med avokado och hummus blivit ett vanligt alternativ på menyerna.

– Vi är ett mackätande folk, säger Maria Sitell.

 

Vid Grönsakstorget sitter Isabelle Wade, Anna Nyström och Rebecka Appelqvist med varsin grillad macka.
– Det var det godaste på menyn, säger Isabelle.

Foto: Anna Bengtsson

 

Ute i solen sitter friidrottaren Erica Johansson med influencer-dottern Tess Johansson och äter sin första utelunch för våren. Idag blev det ingen macka för deras del. Det blev karré.
– Det blir en heldag i den här soffan, säger Tess.

Foto: Anna Bengtsson