Litteraturveckan i Göteborg är tillbaka – på distans

Litteraturveckan är igång igen. Jessica Gow/TT

Publicerad: 23 mars, 2021 14:24
Barnens litteraturvecka i Göteborg är tillbaka – på distans

Efter förra årets uppehåll är Litteraturveckan i Göteborg igång igen. Dock detta år helt digitalt.

– Läsning är viktigt för barnens utvecklingsförmåga, och därmed framtid. Det är viktigt att fortfarande inspirera till läs- och skrivarglädjen, trots att det sker digitalt i år, säger Anna Hansson, barnbibliotekskonsulent i Göteborg.

I slutet av mars besöker flera barn- och ungdomsförfattare skolklasser i Göteborg, för att inspirera och prata om läsning. Förra året ställdes Litteraturveckan in till följd av covid-19, men den 22 till 26 mars är det dags igen. Skoleleverna i årskurs 2, 5 och 8 får chansen att möta en utvald författare, dock fortfarande helt på distans.

Foto: Wiktoria Gruca

–  Jag är glad att Litteraturveckan lyckas bli av trots allt. Inspiration till läsning och skrivande är nog ännu viktigare att förmedla nu under pandemin, säger Anna Hansson, barnbibliotekskonsulent i Göteborg.

30 olika författare deltar i år igen där workshops, skrivarövningar och samtal om böcker samt författarnas eget arbete står i centrum. Samtidigt har eleverna chansen att ställa frågor, få lästips och peppas för läs- och skrivlust.  

– Det bästa möjliga är såklart att träffas fysiskt i klassrummet och få chansen att lära känna författaren ansikte mot ansikte. Men det digitala är bättre än att ställa in igen, då mötet ändå är det viktigaste oavsett på vilket sätt det sker, säger Hansson.

 

Läsning väsentlig för barn

Studier har visat på att högläsning från tre till fyra månaders åldern redan förbättrar språk- och kommunikationsförmågan. Ju mer barn läser desto mer förbättras ordförrådet, förmågan att ta till sig ny information och förståelsen av världen. Förbättrat minne och koncentrationsförmåga kan bland annat bidra till bättre resultat i skolan, då barnet klarar av uppgifter och hänger med på lektionerna lättare.

– Det man blir bra på blir också roligare, säger Hansson.

 Dessutom visar studier på att barn som läser och lyssnar på texter regelbundet får ett försprång och en förbättrad kreativ förmåga, där nya idéer och världar upptäcks.  

– När man öppnar en bok så öppnar man också dörren till en värld av äventyr och kunskap.

Böcker låter en komma nära människor, platser och händelser som kanske annars aldrig hade kommit tillkänna.

 

Positiva effekter av läsning

I en artikel från Språkbruk skriver Satya Brink, internationell forskare och författare från Kanada, att barn även lär sig empati genom att ta del av människors erfarenheter från texter inom olika tidsperioder. Hon nämner att en bok erbjuder alla möjliga känslor som glädje, mystik, och spänning och samtidigt lindrar stress samt ger ro.

Ny kunskap och idéer föds, nyfikenhet uppstår och skickligheten för språkanvändning förbättras, vilket leder till bättre kommunikation med andra. Berättelser erbjuder en trygg miljö där barnet kan undersöka sina egna känslor och rädslor, där fantasi och inlevelsen stärks.

Brink tar upp att barn som regelbundet får höra högläsning, och läser själva, har en bättre ansvarskänsla och klarar sig lättare i grupp.

Litteraturveckan är ett samarbete mellan Göteborgs Stads barnbibliotekskonsulent, skolbiblioteksutvecklare, barn- och skolbibliotekarier och lärare, med stöd från Västra Götalandsregionen.