Lisebergs VD: Det går att driva nöjesparker på ett smittsäkert sätt

Lisebergs allé med Lisebergsbanan

Det är fortfarande tomt på gäster inne i Lisebergsparken. Foto: Lovisa Gustavsson

Publicerad: 27 april, 2021 09:45
Lisebergs VD: Det går att driva nöjesparker på ett smittsäkert sätt

Liseberg tvingas ännu en gång skjuta upp öppningen av nöjesparken, på grund av de förlängda pandemirestriktionerna. VD:n Andreas Andersen respekterar beslutet, men menar att det går att driva en nöjespark på ett smittsäkert sätt.

– När det gäller beslutet så förstår jag att det inte kan vara annorlunda. Men om vi lyfter oss till ett helikopterperspektiv, då är jag frustrerad över den process vi gått igenom det senaste året, säger Andreas Andersen.

 

De vanliga folksamlingarna, ringlande köerna och stojet som utgör Lisebergs själ lyser med sin frånvaro. Vårsolen skiner – men nöjesparkens gator och torg ekar tomma och attraktioner står stilla. Traktorer och lastbilar står parkerade här och var. Några parkarbetare tvättar radiobilarna, andra vår-städar i den öde parken.

Andreas Andersen är lugn och säger att han har förstår beslutet, men uttrycker samtidigt frustration över det långdragna dödläget.

Förra sommaren gick smittspridningen i Europa ner och många länder gick ut ur lockdowns. Några av de största nöjesparkerna i Europa, som Disneyworld Paris och Tivoli i Köpenhamn öppnade upp för besökare, med corona-anpassade restriktioner och begränsat besöksantal. Men de svenska nöjesparkerna höll fortsatt stängt, på grund av de svenska pandemirestriktionerna.

Lisebergs VD Andreas Andersen. En blond man i grön jacka och svart halsduk som står framför ett träplank.

Andreas Andersen tar nya tag efter Folkhälsomyndighetens beslut. Foto: Lovisa Gustavsson

– De svenska nöjesparkerna är de enda nöjesparkerna i Europa som fick hålla stängt under 2020. Det finns ganska mycket evidensbaserad kunskap på att det går att hantera gäster utomhus i en nöjespark – på ett smittsäkert sätt, säger han.

Under pandemin har flera svenska nöjesparker och branschorganisationer riktat kritik mot regeringens särskilda restriktioner kring nöjesparker.

– Vår internationella branschorganisation, (International Association of Amusement Parks and Attractions, red anmärkning) gjorde en utredning i slutet av 2020 där de tittade på om det fanns exempel på smittspårning i europeiska nöjesparker. De hittade inte ett enda exempel. Så jag tror att det var fel att man stängde ner Liseberg förra året. Sen är det såklart frustrerande att det tog så lång tid att öppna upp igen. Men jag respekterar beslutet, säger han.

Tror du att besökarna som tagit några öl kommer kunna hålla avstånd? Eller barn som springer runt?

– Om vi tittar på de erfarenheter som våra kollegor har från Norge och Tyskland och från djurparker i Sverige så är gästerna generellt bra på att följa de rekommendationerna, säger Andreas Andersen.

Nedstängningen av nöjesparken har inte bara slagit mot ekonomin, utan även villkoren för de anställda.

– Vi har sagt farväl till väldigt många kollegor det sista året. Det är samtidigt väldigt många som sagt farväl till oss och tagit andra jobb. Det är en ganska tunn organisation som står här 15 månader senare. Det kommer att ta tid att bygga upp musklerna igen, men jag tror vi kommer lyckas, säger Andreas Andersen.

Hur påverkas Liseberg ekonomiskt av det här beslutet?
– Det är inte en ekonomisk katastrof. Det är fortfarande låga besökssiffror i starten på säsongen. Men för varje vecka som går så förlorar vi ett antal miljoner. Det får vi hämta hem på något annat sätt, säger Andreas Andersen.

Tomma slänggungor i Lisebergparken.

De tomma slänggungorna vajar stilla i vårbrisen. Foto: Lovisa Gustavsson

Nya beslut inför öppnandet av Liseberg

I torsdags hade ledningen ett extrainsatt möte. Där fattades en rad beslut kring hur verksamheten ska förhålla sig till de förlängda restriktionerna. Öppnandet av nöjesparken en långdragen och komplicerad process. De förlängda restriktionerna innebär inte några större förändringar i nuläget, menar Andersen.

– Planen om att öppna den tredje maj var inte realistiskt för oss. Redan innan vi fick beskedet planerade vi att öppna i kanske i mitten av maj.

Rekrytering av Lisebergs säsongspersonal: “Vill ge hopp”

Under torsdagens möte fattade ledningen även beslut om att börja anställa säsongsarbetare.

– Vi kommer skicka ut säsongerbjudandet till våra anställda oavsett om vi inte vet exakta när vi kan öppna, säger Andreas Andersen.

Liseberg är en stor arbetsgivare för många av Göteborgs ungdomar. Flexibilitet är ett ledord inför öppnandet av nöjesparken.

– Vi kommer att ge våra säsongsanställda ett kontrakt för ett senare öppningsdatum. Om vi kan öppna tidigare är det en bonus, men vi försöker ge en garanti för en anställning som börjar lite senare än när vi tror att vi öppnar, säger Andreas Andersen.

LAS-lagstiftningen ligger till grund för de kommande säsongsanställningarna. Tidigare anställda på Liseberg har företrädesrätt till tjänsterna.

– Vi försöker att ge dem hopp, men samtidigt inte lova något vi inte kan hålla, säger Andreas Andersen om lösningen inför sommarens rekryteringar.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, berättar att man i nuläget planerar rekryteringen inför öppnandet av parken. De siktar mot att öppna i andra hälften av maj – utifrån förutsättningen att restriktionerna gällande nöjesparker lättas efter den 17 maj.

– Det finns en ganska stor skara som vill komma tillbaka och jobba hos hos. Nu jobbar vi med att knyta upp kontakter igen, säger Julia Vasilis.

Röd skylt vid köentrén till Lisebergsbanan.

Lisebergsbanan har stått still i över ett år. Foto: Lovisa Gustavsson

Trots det senaste årets stålbad väljer Andreas Andersen att lyfta positiva aspekter.

– Det kanske inte är vårt bästa år, men förhoppningsvis inte vårt sämsta. Jag tror alla kriser skapar möjligheter. Det gäller både organisationen och gästupplevelsen. Vi har till exempel pratat om att införa digitala köer under många år. Nu gör vi det faktiskt. Vi måste göra det, säger Andersen.

GöteborgNu har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar. Pressansvarig säger att de på grund av den höga arbetsbelastningen under coronapandemin inte prioriterar journaliststudenter.

 

Om restriktionerna som drabbar Liseberg: 

  • Lättnaderna gällande coronarestriktionerna var planerade att införas först den 11 april. Datumet flyttades senare fram till den 3 maj. Nu skjuts datumet fram ännu en gång – till den 17 maj.
  • Liseberg kan då öppna under förutsättningen att de uppfyller Folkhälsomyndighetens nya krav på nöjesparker – en gäst per 20 kvadratmeter.

  • Ytterligare restriktioner tillkommer för olika typer av verksamheter inne i nöjesparken, som de restriktioner som reglerar restauranger och allmänna tillställningar.