Leksaksbiblioteket i Majorna

Publicerad: 29 april, 2021 11:36
I Majorna – Här får gamla leksaker nytt liv

Leksaker tillverkade och paketerade i plast. Nya leksaker köps, är intressanta under några veckor, innan de hamnar i ett hörn i barnrummet och lyser med sin klimatpåverkan. Men inte på leksaksbiblioteket i Majorna. Här får leksakerna ett nytt hem varje månad. 

Det råder ingen tvekan om att leksaker är en klimatbovar, med deras korta liv och plast-effektiva tillverkning. Men likt ett vanligt bibliotek, där böcker lånas ut och lämnas tillbaka, finns ett leksaksbibliotek i Majorna. Hyllor och golv kantas av leksaker, som får nytt liv varje gång ett barns ögon fastnar för dem. 

– Man slipper köpa på sig så mycket grejer. Man sparar pengar, man slipper förvara grejer och barnen kan testa sig fram i ett mycket större utbud och kan utvecklas och lära sig på ett annat sätt. Det blir även en social plattform för gemenskap, säger Anna Zajc, kassör och idé-kläckare till biblioteket.

Striktare miljömål för leksaker

Även leksaksindustrin har gjort sig medveten om sin klimatpåverkan och satt upp striktare miljömål. Leksaksgiganten Lego ska börja testa återanvändbara papperspåsar redan i år och ha 100% hållbara förpackningar till 2025. Mattel, som tillverkar Barbie, ska ha 100% återanvändbara eller biobaserade material i både produkter och paketering år 2030. Trenden mot en mer hållbar utveckling märks tydligt. 

Bild inifrån leksaksbibliotekets färgglada omgivning. Tre i personalen sitter med olika leksaker.

Foto: Leksaksbiblioteket

Förebild för fler

Idén om ett leksaksbibliotek startade just i föräldern Annas lägenhet, som översvämmades av oanvända leksaker. Hon såg att det fanns många leksaksbibliotek internationellt, men inget i Sverige. 

– Jag hade gärna velat besöka ett leksaksbibliotek med mina barn, men det fanns ingenting här. Då tyckte jag att det behövdes ett, säger hon. 

För en social och hållbar framtid skulle leksaksbiblioteket bli en förebild och göra det lättare för fler att starta upp en liknande verksamhet. Just av denna anledningen gav verksamheten ut en handbok i höstas, som hjälper till att starta och driva ett leksaksbibliotek. Leksaksbiblioteket kan även bistå med kontakter, organisation och tips. 

– Vi vill att fler ska starta leksaksbibliotek. Vi vill gärna växa, men det kan inte riktigt vara vi som drar igång på olika ställen, utan människor måste själva ta initiativ att starta på egen ort, säger Anna Zajc.

Om leksaksbiblioteket

Medlemskap: för att låna behövs ett medlemsskap, som tecknas genom betalning (300-500kr för ett år) eller engagemang i verksamheten. 

Föreningen: ideell och ej partipolitisk eller religiöst bunden. 

Låneperiod: 4 veckor. 

Rengöring: låntagaren ansvarar för att artikeln är ordentligt rengjord vid återlämning. 

Pandemi: under pandemin är leksaksytan stängd, men det går fortfarande att låna och lämna tillbaka genom att reservera leksaker på hemsidan.