Krönika om damfotboll

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Pauline Hammarlund tar bollen i duell med flera spelare.

Pauline Hammarlund är en av de stora stjärnorna i BK Häcken och i Damallsvenskan. Foto: Thomas Johansson / TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:22
Ta vara på Damallsvenskan – det är här stjärnorna finns

Den internationella damfotbollen har utvecklats enormt de senaste åren. Men Sverige är fortfarande en kraft att räkna med. Kom ihåg det, och passa på att njuta av de världsklasspelare som finns i Damallsvenskan.

När Marek Hamsik värvades till IFK Göteborg stannade varenda sportredaktion i Sverige. I fikarum landet runt diskuterades övergången och bland Blåvitts supportrar blev det snack om SM-guld. Det rådde ”Hamsikfeber”.

Inte konstigt egentligen. Den slovakiske mittfältaren är, eller har i alla fall varit, en världsstjärna. Han var lagkapten i Napoli, en av Italiens största klubbar. Utöver det är han klubbens näst bästa målskytt genom tiderna, före en viss Diego Maradona.

Ja, det är unikt. Och ja, Hamsik är en världsstjärna.

”Halva damlandslaget finns i Allsvenskan”

Men många glömmer bort att bara någon mil från Kamratgården, ute på Hisingen, finns ett stort gäng världsstjärnor. Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund, Elin Rubensson, Julia Zigiotti Olme, Jennifer Falk, Filippa Curmark och Emma Kullberg är alla svenska landslagsspelare. Och alla representerar de BK Häckens damlag (tidigare Kopparberg/Göteborg).

Detta är bara några av klasspelarna i Damallsvenskan. Rosengårds landslagsspelare Hanna Bennison, 18, blev nyligen utsedd till världens största talang. I samma klubb finns även Caroline Seger, lagkapten i landslaget. Halva damlandslaget finns i Allsvenskan. På herrsidan är det någon enstaka landslagsspelare som representerar en svensk klubb. 

Och ändå får Herrallsvenskan (nästan) all uppmärksamhet. 

Jag är en del av problemet. Herrallsvenskan har alltid varit mitt stora intresse. Men jag vet att damerna förtjänar minst lika mycket beröm och bevakning, med tanke på nivån de håller. 

Fotbollskartan ritas om

Visst finns det damklubbar i Europa med större resurser och ännu högre kvalitet. De stora herrklubbarna har börjat satsa på sin damfotboll, och det har lett till att fotbollskartan har ritats om. Men Sverige och de svenska klubbarna kan fortfarande konkurrera med övriga länder.

När Umeå IK vann Uefa Women´s Cup 2003 och 2004 var det givetvis en fantastisk prestation. Men damfotbollen såg helt annorlunda ut då och Sverige hade ett stort försprång på länder som inte gav tjejer någon chans.

Men nu har andra länder gett tjejerna en chans. De har lagt resurser och engagemang på damfotboll. Att BK Häcken då ändå kan ha sju spelare i svenska landslaget (som tog VM-brons 2019). Ja, det är vad jag kallar unikt.