Krönika IdrottCorona

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Besviken spelare framför pokal

Flera lag drabbas av stora utbrott. Är det dags att ge vinsten till Covid-19 på walkover? OBS: Bilden är en genrebild. Foto: Michael Sohn/AP/TT.

Uppdaterad: 17 januari, 2022 14:35
Låt Covid-19 vinna på walkover

Flera lag har drabbats av coronautbrott i samband med elitidrott. BK Häckens Stina Blackstenius blir testad men efterfrågar fler tester. Nu är det hög tid att bestämma sig — ta upp kampen eller ge uppflyttningen till corona redan nu.

Rapporterna kommer från alla riktningar nu. Uppflyttningsserien i hockey har pausats, efter coronautbrott. Herrfinalen i innebandy är skjuten på, efter coronautbrott. Bandyfinalerna fick flyttas, efter coronautbrott. Allra senast var det Piteås damallsvenska lag, som efter matchen mot Eskilstuna bekräftade att man genomfört matchen trots ett bekräftat fall innan, något som visade sig vara fler bara timmar efter slutsignalen. Hur kan det vara möjligt och hur kan det vara rimligt?

Ska den professionella idrotten få fortsätta vara en frizon där smittan kan spridas, med enda åtgärden att matchen flyttas. För matchen ska spelas, det är tydligt. Klubbarna tar ansvar för att minska spridning och snabbtestar, omtestar och testar igen. Trots det ligger man hela tiden ett steg bakom, motståndaren kallad Covid-19 har sedan länge ett par bollar upp. I vår intervju säger Stina Blackstenius att tester görs, men hon efterfrågar mer. Det är tydligt att oron finns där. Men oron verkar större än resurserna.

Utnyttja Globens potential som bubbla

Jag som sportälskare utan dess like önskar förstås över allt annat att toppidrotten ska finnas kvar. Kan man inte låsa in alla spelare i Timrå och Björklöven i Globen, skapa en bubbla värd namnet och äntligen få fram en ersättare till HV71. Sportjournalisten i mig hade älskat det, vilka texter man hade kunnat skriva. En egen planet helt tillägnad ett dramatiskt hockeykval. Ingen spelare hade kommit undan intervjumikrofonerna eller kameror. Ett sportens Big Brother.

Samtidigt hade det varit med en klump i magen. För vems skull? Är det för elitidrottarna som blir en slags försökspersoner? Eller är det för alla de barnen som får se sina idoler på tv, nu när de ändå inte får idrotta själva? Ingen av dem anser jag. De med störst intresse är alla de som tjänar sina pengar på idrotten. Tv-bolag, ägare i klubbar och sponsorer. Och visst är det dessa som borde ta största ansvaret i att få en säker miljö för idrottarna. För hade intresset funnits i att hålla sporten levande hade vi nog redan sett stora ”bubblor” där samtliga inuti är testade och coronafria. Hade stora satsningar gjorts hade vi sluppit avbrutna matchserier, vi hade sluppit oron.

Det börjar bli dags att ta sitt ansvar nu. Antingen tar man upp kampen mot smittan rejält. Tester till alla, vaccinköer bort för idrottare och totalt isolerade spelplaner. Finansiera det den som finansiera det kan. Men jag är samtidigt beredd att hylla den som lägger sig, låter smittan vinna. Låt Covid-19 vinna serien på walkover, den allra tråkigaste vinsten. Bara förluster på papper för klubbarna, inga ledsna spelare eller onödiga skaderisker. För kan vi inte hålla idrotten fri från smittutbrott, då undrar i varje fall jag – är det värt det? 

 

Texten är en krönika från GöteborgNu. Alla tankar och åsikter är skribentens egna.