Konfysa kulturstöd

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Tom teater

Pandemin har slagit mot landets teatrar Foto: Henrik Montgomery / TT

Uppdaterad: 16 januari, 2022 18:02
Konfysa kulturstöd - en nyhetskrönika

Missvisande rekommendationer, dubbla direktiv och snäva deadlines. Följ med på en resa genom byråkratins labyrint när det gäller krisstöd till kulturen.

De som lyssnade på Ekots sändning i tisdags kunde höra om problem med ekonomiskt stöd för företagare inom kulturbranschen. Problemen uppstod för företagare som sökt stöd från både Skatteverket och Kulturrådet.

Detta efter nya regler från Skatteverket kom den förste februari. Enligt dessa kan man inte få ekonomiskt stöd från två myndigheter samtidigt. Aktörer som mottagit ekonomiskt stöd från båda myndigheter riskerar återbetalning, vilket kan betyda konkurs enligt företagaren Jörgen Westin som hördes i Ekot.

Vart söker sig då kulturaktörer som är hårt utsatta?

Rimligtvis går de till någon av de ovan nämnda myndigheternas hemsida för att få klarhet. Besöker man kulturrådets hemsida och läser de senaste pressmeddelandena kan man dock få dubbla direktiv.

I ett pressmeddelande på deras hemsida från 23 april, rekommenderar kulturrådet att man söker både Skatteverkets omställningsstöd och Kulturrådets krisstöd. Detta trots att Skatteverkets nya regler om stöden varit kända sedan 1 februari.

27 april deltog både skatteverket och kulturrådet i ett digitalt lunchseminarium där de diskuterade frågan i stort. I seminariet presenterade kulturrådet nya skrivningar från regeringens regleringsbrev, samt nya riktlinjer från styrelsen som kommer avgöra hur framtida krisstöd delas ut. Fokus kommer att ligga på större aktörer inom kulturbranschen. Från ett pressmeddelande på kulturrådets hemsida publicerat 28 april:

“Kulturrådet kommer prioritera aktörer som är av central betydelse och som säkrar produktion, arbetstillfällen och bevarar kompetens inom kultursektorn“

Greta von Rosen Stövind, chefsjurist på Kulturrådet har följande att säga:

– Det kommer sannolikt bli fler avslag än vid tidigare krisstödsomgångar. Därför är det extra viktigt att alla som kan söker omställningsstöd hos Skatteverket senast 30 april.

Samtal mellan myndigheter skapar klarhet – lite för sent

I lunchseminariet verkar det dock som att myndigheterna har lyckats åstadkomma någon slags klarhet i frågan. Det som gäller nu för aktörer inom kulturbranschen som söker ekonomiskt stöd är nu följande. Från kulturrådets hemsida:

För aktörer som beviljats krisstöd från Kulturrådet för perioden juni och juli 2020 görs en avräkning i omställningsstödet.
Aktörer som beviljats krisstöd mellan augusti 2020 och april 2021 och fått stöd för sådana fasta kostnader som omställningsstödet beräknas på från Kulturrådet blir skyldiga att återbetala omställningsstödet.

Notera att denna “klargörning” angående stöden kommer ut endast två dagar innan den rekommenderade deadlinen för att ansöka om stöden. Valborgsmässoafton 30 April. Det är  löjeväckande att de krisdrabbade inom kulturbranschen, som har fått utstå sin beskärda del av stress och oro över sin verksamhets vara eller icke-vara, får två dagar på sig att besluta om och söka stöden.

Företagare som ovan nämnda Jörgen Westin blir råttan i en katt-och-råtta lek mellan de myndigheter som ska hjälpa dem och utsatta kulturarbetare som bara försöker överleva pandemin. För, gud förbjude, framtida pandemier måste riktlinjerna ligga klara. Låt denna pandemi vara en läxa till byråkraterna på Skatteverket och Kulturrådet.