Kommunstyrelsen

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Kungsportsplatsen, körsbärsträd

Grönska i Göteborg Foto: Lotta Månsson

Publicerad: 4 maj, 2022 15:58
Politikernas önskan — Göteborg en kvarters-och trädgårdsstad

Under onsdagsförmiddagen hade kommunstyrelsen i Göteborg ett sammanträde. Därefter hölls pressträff där de talade om ett utvidgande av Göteborgs innerstad. Politikerna vill fler kvarter med mycket grönska.

Tidigare gjordes en ny översiktsplan för Göteborgs innerstad och för Högsbo-Frölunda. Denna handlar om ett långsiktigt utvidgande av Göteborgs innerstad. Under förmiddagen föreslog Socialdemokraterna, Demokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade igenom ett tillägg till förslaget till kommunfullmäktige.

Partierna önskar en bra livsmiljö, som ska ha sin utgångspunkt i vad som gestaltar Göteborg. Däribland växtlighet och stadens historiska och kulturella miljöer. De menar att livsmiljön i stor grad påverkar dess invånare dagligen.

Projektet ska ha sin utgångspunkt “i den traditionella kvartersstadens och trädgårdsstadens struktur” skriver de i sitt förslag till beslut. Under pressträffen förklarar politikerna sina visioner med ett äldre exempel som Vasastan och Lundby Park som ett modernt sådant. Visionen är att bygga i kvarter och att inkludera grönska.