Klart om finalen

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Villa Lidköpings spelare lyfter pokalen i omklädningsrummet.

Villa Lidköping vann sitt första SM-guld någonsin 2019. Nu jagar klubben sitt andra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:23
Klart: Så blir det med SM-finalerna

Damernas bandyfinal spelas som planerat på lördag. Men herrarnas final flyttas fram till 3 april. Samtidigt står det klart att semifinalserien mellan Villa Lidköping och Sandviken återställs till 1-1 i matcher.

Ni som följt turerna i Bandysverige kan historien vid det här laget. Villa Lidköping och Sandvikens semifinalserie i herrarnas Elitserie har stoppats efter att båda lagen fått majoriteten av spelarna sjuka i corona.

Därmed har de inte kunnat kora en finalist innan lördag, då finalen skulle spelas. Nu står det klart att herrfinalen flyttas fram en vecka. Under onsdagsförmiddagen meddelade Svenska Bandyförbundet att de också kommit fram till en lösning kring herrarnas semifinal. Matchserien mellan Villa Lidköping och Sandviken återställs till 1-1 i matcher och nya speldatum har satts för de återstående tre matcherna.

Beskedet om finalflytten gör att många kan hämta andan. Till exempel Elin Unger i Villa Lidköpings supporterklubb, som oroade sig över att Villas damlag skulle komma i kläm.

– Om de ska skjuta upp finalen blir det inte schysst mot damerna. För jag antar att även deras final, som skulle spelats i samband med herrarnas, blir uppskjuten i så fall. Damerna har redan fått vänta i två veckor på sin final. Ska de behöva vänta två veckor till då, sa hon till Sporten innan beslutet kom.

Damfinal på bästa sändningstid

Men nu blir det alltså två finaldagar. Och Villa Lidköpings damlag får som planerat möta Västerås på lördag.

”Som alla förstår så har detta varit ett komplext pussel att lägga. Med stöd från både Uppsala kommun och SVT (sändande bolag) har vi nu kommit fram till en lösning med två finaldagar. Det känns oerhört kul att få visa upp Sveriges två bästa damlag på bästa sändningstid vilket ger finalen det fokus och den exponering den förtjänar”, skriver Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet i ett pressmeddelande.

”Det känns också tryggt att ge spelarna i herrlagen tillräcklig tid till återhämtning”, lägger han till. 

Till herrfinalen är redan AIK klara. De slog ut regerande mästaren Edsbyn med 3-2 i matcher, efter en dramatisk semifinalserie. Nu ska det alltså avgöras om Villa Lidköping eller Sandviken får möta AIK i Uppsala den 3 april.