Karlatornet försenat

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Nu har arbetet på Karlatornet tagits upp igen. Foto: Ida Lindemann

Publicerad: 22 februari, 2021 14:15
Bygget av Nordens högsta byggnad försenat

Bygget av Karlatornet har stått still sedan i mars förra året, men tack vare den nya delägaren kunde det återupptas under slutet på året. Nu planeras Nordens högsta skyskrapa, med plats till 600 lägenheter, att stå klar i slutet av 2023 – ett år senare än planlagt. 

– Finansieringen har varit det stora hindret hela tiden. Det har tagit mer tid än vi trodde vilket gjort att tidsplanen fått skjutas fram, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke. 

 

De första orden om Karlatornet kom redan 2010 när Ola Serneke, ägare för byggkoncernen Serneke, informerade om planen på att bygga flera höga hus på Lindholmen. På deras parkeringsplats, mitt emot Lindholmsallén, skulle Karlastaden växa fram med sin högsta byggnad på 245 meters höjd. 

 

– Finansieringen har varit det stora hindret hela tiden. Serneke som bolag kan inte själva finansiera det, utan vi har alltid velat ha med en partner. Det har tagit mer tid än vi trodde vilket gjort att tidsplanen fått skjutas fram. Och sedan kom Coronapandemin, säger Johan Live.

Pandemin orsakade finansiell osäkerhet

Pandemin gjorde det osäkert på världsmarknaden, vilket i sin tur ledde till att den amerikanska delägaren Oaktree Captain Management drog sig ur. 

 

– Men nu när vi fått Balder som delägare kunde vi starta bygget igen.

Inflyttning planerad 2023

Tidsplanen var från början att tornet skulle vara klart under 2022, men nu berättar Johan Live att inflyttningen kommer inledas under andra halvåret av 2023. Tornet kommer dock inte vara helt klart, utan de kommer börja flytta in människor samtidigt som allt byggs klart. 

Foto: Ida Lindemann– Men det kommer att byggas ett Karlatorn, det kommer att stå klart, och det kommer att bli Nordens högsta hus, avslutar Johan Live. 

 

 

Mihai Bamerlind är en av personerna som reserverat en lägenhet i Karlatornet. Det gjorde han redan i höstas, även fast bygget då fortfarande stod still. 

 

– För mig spelar det inte så stor roll när inflyttningen är, jag har inte bråttom. Men såklart hade det ju varit kul om man fick flytta in så fort som möjligt, säger han.

Fakta: Karlatornet

Plats: Lindholmen, Hisingen i Göteborg

Höjd: 245 meter

Antal lägenheter: ungefär 600 st

Arkitekt: Skidmore, Owings and Merrill