Sudan inlåsta pass

Rök i ett krigsdrabbat i Khartoum. Bilden föreställer inte någon av intervjupersonerna. TT / AP Photo / Marwan Ali

Publicerad: 27 april, 2023 11:45
Passen inlåsta på svenska ambassaden i Khartoum - Sverige “beklagar”

Tre sudaneser kan inte fly det krigshärjade Sudan då deras pass är inlåsta i den svenska ambassadens lokaler. Sverige har inte bistått dem med någon hjälp.

–Jag ber bara om min grundläggande mänskliga rättighet att röra på mig, säger sudanesiske Ahmed Mahmoud.

 

Lördagen den 15 april bröt våldsamheter ut i Sudans huvudstad Khartoum mellan militären och den paramilitära gruppen RSF. Svensk ambassadpersonal evakuerades med sina familjer och landade på Arlanda den 25 april. I skrivande stund har 100 svenska medborgare evakuerats ur Sudan, enligt regeringen. Men de sudanesiska medborgare som har pågående ärenden på den svenska ambassaden har lämnats åt sitt öde.

 

Dagen efter att våldsamheterna började, söndagen den 16 april, vandrar den sudanesiska filmskaparen Ahmed Mahmoud till den svenska ambassadens högkvarter. Han har blivit inbjuden till Malmö Arab Film festival 28 april-4 maj och har sökt visum sedan en tid tillbaka. Denna söndag ska han hämta upp sitt pass – men ambassaden är stängd. Det finns ingen förklaring om varför eller vad som ska hända, inget mejl, ingenting.

 

Han inser att passet inlåst – och att han inte har någon möjlighet att lämna det krigsdrabbade landet. För att ta sig över gränsen till grannländerna Egypten eller Eritrea krävs ett giltigt pass för att kunna söka visum. Men han är inte den enda som har drabbats. Även den sudanesiska systemadministratören Muntasir Elagami är fast i Sudan eftersom hans pass är kvar i ambassadens lokaler. Han såg fram emot att besöka Stockholms internet forum 30-31 maj och hade också en pågående visumprocess. Enligt Ahmed Mahmoud och Muntasir Elagami är det ytterligare en person som de känner som också är drabbad.

 

–Jag tycker att ambassaden skulle ha gjort mer. De hade kunnat lägga alla pass på gatan – till och med det hade varit bättre än att låsa in dem, säger Ahmed Mahmoud.

 

Båda två känner sig allt mer oroliga över sin säkerhet och framtid. Ahmed Mahmoud har lyckats få kontakt med en av de svenska ambassadmedarbetarna som säger att de beklagar, men att de inte kan göra någonting åt situationen. Muntasir Elagami å andra sidan har inte fått någon kontakt alls – inte ens ett svar när han har mejlat dem.

 

–Jag är upprörd och lite arg över att jag inte har fått något officiellt svar från ambassaden eller från någon närstående part, säger Muntasir Elagami och fortsätter:

–Vi har inte fått någon ursäkt, något uttryck för solidaritet eller stöd eller några ord för att lätta bördan av de problem vi går igenom.

 

Ahmed Mahmoud har vädjat om en skriftlig förklaring eller något dokument från den svenska ambassaden som han skulle kunna använda tillsammans med sitt utgångna pass för att komma över gränskontrollen. Han beskriver att situationen påminner honom om gamla koloniala strukturer.

 

–Jag ber bara om min grundläggande mänskliga rättighet att röra på mig, och jag får fortfarande ingenting tillbaka, jag kan inte ens få mitt pass tillbaka, säger Ahmed Mahmoud.

 

Den svenska ambassaden och Utrikesdepartementet har sökts för kommentar. Texten uppdateras.