Inget parkförbud på valborg

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Slottsskogen

Slottskogen är en populär samlingsplats på valborg. Foto: Tilda Lindén

Uppdaterad: 16 januari, 2022 19:34
Inget parkförbud på valborg
 

Sedan den 22 april har kommunen makt att stänga ner offentliga platser för att minska smittspridning. Trots det kommer inga förbud att införas under valborgshelgen. 

– Det är en allvarlig inskränkning, och vi tar inte lättvindigt på ett sådant beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Göteborg Nu rapporterade den 23 april om att ett beslut röstats igenom av kommunfullmäktige som gav dem makten att vid behov stänga ner offentliga platser för att minska smittspridning. Beslutet gällde 18 platser i Göteborg som är populära att besöka, bland annat Slottsskogen, Vasaparken och Trädgårdsföreningen. För en sådan nedstängning krävs att kommunstyrelsen beslutar om ett vistelseförbud flera arbetsdagar i förväg. På måndagskvällen meddelade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson i Sveriges Radio att ingen nedstängning kommer att ske till helgen. 

Axel Josefson säger att kommunstyrelsen har fört en dialog med smittskyddet och Folkhälsomyndigheten, och därefter gjort bedömningen att en nedstängning inte är aktuell. För att ett vistelseförbud på offentliga platser ska bli aktuellt krävs, enligt Axel Josefson, ett ännu skarpare läge.

– Det skulle krävas en kraftigt ökad smittspridning, samt en situation inom sjukvården då de har svårt att klara av antalet patienter smittade med corona.

Axel Josefson säger att ingen i den politiska majoriteten i nuläget velat genomföra en nedstängning. 

– Som jag har uppfattat den politiska majoriteten här i Göteborg har det inte funnits några politiska viljor att gå fram med ett vistelseförbud i det här läget. 

Ett verktyg för att bekämpa pandemin

Även om kommunstyrelsen inte kommer att införa vistelseförbud under helgen ser Axel Josefson valborg som ett orosmoment. 

– Det finns naturligtvis risker med storhelger. Många vill träffa varandra. Vi hoppas att folk följer rekommendationerna, håller avstånd och inte samlas i stora grupper. 

Att kommunstyrelsen har möjlighet att stänga ner offentliga områden säger Axel Josefson att är positivt. 

– Det är bra att kommunerna har fått ytterligare ett verktyg för att kunna bekämpa pandemin, men det gäller att hantera det på ett ansvarsfullt sätt. Det är viktigt att ha ett fortsatt förtroende från medborgarna.

Så tycker göteborgarna

Göteborg Nu har frågat folk i Slottskogen vad de tycker om att vistelseförbud inte kommer att införas till helgen.  

Solveig Hedlund med vännen Irma Nyström.

Solveig Hedlund 

– Om de ska stänga något borde det vara Plikta. Där är det ju barn, och kanske svårare att hålla avstånd. Här i Slottsskogen tror jag inte det är någon fara att man får gå runt, så det är väl bra att det inte stänger ner. 

Anais Navarro tycker det är bra att parker hålls öppna.

Anais Navarro

– Det skulle inte ha varit en bra lösning. Jag kommer från Spanien och där har det varit utegångsförbud vid 9, och det är ändå hög smittspridning.

Lotta Skårberg ogillar att det finns möjlighet till vistelseförbud.

Lotta Skårberg

– Jag hade inte hört om det, men jag tycker inte om att de kan göra ett sådant förbud över huvud taget. Det är alltid bra att vara ute i naturen och få frisk luft.