Inga nya åtgärder från polisen efter supporterbråk

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

1

1

Uppdaterad: 28 september, 2021 11:03

Under natten till måndagen omhändertogs 17 fotbollssupportrar med koppling till antingen IFK Göteborg eller AIK. Trots det har polisen i Göteborg inte valt att vidta några extra åtgärder inför kvällens möte lagen emellan.

– Vi har en extra kommendering inkallad sedan tidigare, säger Peter Adlersson på Region Väst.

I kväll lär det bli storpublik på Ullevi då IFK Göteborg tar emot AIK i ett av den svenska herrfotbollens största rivalmöten. Solnalaget beräknas ha med sig ett stort supporterfölje, vilket medför att polisen har satt in en extra kommendering med uppdrag att garantera säkerheten på dagens match.   Redan under natten till måndagen rapporterade Göteborgs-Posten om oroligheter i Göteborg med koppling till matchen. 17 personer som är anhängare till någon av de två klubbarna omhändertogs av polisen efter ett bråk som bland annat innehöll kastade bangers. Därtill avlägsnades tre personer, vilket innebär att de blev förda till en annan plats.   Trots nattens händelser har Polisen valt att inte ändra på den ursprungsplan man hade inför matchen.   - Nej, vi följer den planering vi hade sedan tidigare. En extra kommendering är tillsatt och än så länge ser det väldigt lugnt ut, berättar Peter Adlersson, presstalesperson på Region Väst.   De senaste åren har Polisen minskat kommenderingarna på fotbollsmatcher, vilket enligt Adlersson har att göra med ett nytt arbetssätt.   - Vi har hittat ett effektivare sätt att jobba. Bland annat har vi en bra och tydlig dialog med supportergrupperna, säger Adlersson.   Att matchen på grund av problem med Gamla Ullevis hybridsgräsplan har flyttats från Gamla Ullevi, med en kapacitet på dryga 18 000 åskådare, till Ullevi, med en kapacitet på dryga 40 000, verkar inte påverka Polisens arbete särskilt mycket.   - Nej, det har ingen större betydelse. Vi är väl inarbetade på båda arenorna, hävdar Peter Adlersson.