Ica öppnar sitt första e-handelslager i Göteborg

Bild tagen utifrån på ett stort gråvitt Ica-lager med kringliggande parkering och motorväg i vintrigt väder.
Publicerad: 23 april, 2021 16:16
Ica öppnar sitt första e-handelslager i Göteborg

Under pandemin exploderade online-beställningar av matvaror. Nu öppnar Ica sitt första e-handelslager i Göteborg.

– Vi tror att e-handeln är här för att stanna och på lång sikt kommer e-handeln att nå minst tio procent, säger Gabriella Ohlzon.

Den 21 april öppnade ICA Gruppen AB sitt första e-handelslager i Arendal, Göteborg. Idag har lagret 75 anställda men på sikt kan det komma att bli cirka 500, berättar Gabriella Ohlzon pressansvarig på ICA Gruppen AB, över mejl.

– Det nya lagret ska leverera varor inom Storgöteborg, i takt med att fler Ica-butiker ansluter sig till lagret så kommer området att utökas, skriver hon.

Ica är inte först med e-handelslager i Göteborg. Sedan tidigare har Axfood AB ett lager i området. Ica öppnade sin online-handel 2015, då med ett e-handelslager i Jordbro, Stockholm.

En kvinna vrider en pall med varor i ett lager. Bilden är tagen uppifrån.

Bild från EHL-lager i Göteborg.

Olika tillvägagångssätt inom e-handeln 

De flesta matvaruföretag erbjuder idag e-handel, men tillvägagångssättet skiljer sig åt även inom företagen. Vissa butiker plockar maten som beställs online från den lokala butikens lager. Andra levererar beställningen från e-handelslagren, antingen till dörren eller den lokala butiken för upphämtning.

Även bland Ica-butikerna i Göteborg kan det komma att se olika ut framöver. Det är upp till varje enskild handlare att avgöra vilket tillvägagångssätt de vill använda. Det nya lagret tyder på en ökad efterfrågan på att kunna beställa mat online.

– Pandemin har bidragit till att tillväxten för e-handel har ökat väldigt snabbt. Fler och fler vill e-handla mat och det resulterade i en försäljningsökning på 117 procent under 2020, säger Gabriella Ohlzon.

Dagligvaruhandeln är annars den bransch med lägst e-handelsandel inom detaljhandeln. År 2020 ökade dock branschens e-handel med 94,5 procent, enligt Svensk handels årsrapport. Den stora ökningen beror främst på att fler avstår från att besöka fysiska butiker under pandemin. Rapporten påpekar dock att en viss övergång till e-handel redan var på gång inom dagligvaruhandeln. Virusutbrottet kan också komma att förändra konsumtionsvanor på längre sikt.

Gabriella Ohlzon går dock inte så långt som att e-handeln skulle ersätta de fysiska butikerna.

– Vi tror att e-handeln är här för att stanna, och på lång sikt kommer e-handeln att nå minst tio procent, skriver hon.