Hyresförhandlingar klara för 25 000 göteborgslägenheter

Husfasad med Hyresgästföreningens logga på.

På måndagskvällen stod det klart att hyreshöjningen blev 5,3 procent för 25 000 lägenheter i Göteborg. Foto: Helena Landstedt.

Publicerad: 27 februari, 2024 13:34
Hyreshöjning för 25 000 lägenheter klar

Efter att hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen avbröts i december 2023 har hyrorna nu slagits fast av en skiljeman. Höjningen landar på 5,3 procent, istället för de tolv procent som Fastighetsägarna yrkade på. Hyresgästföreningens förhandlingschef Sofi Bringsoniou är ändå besviken:

– Det kommer bli väldigt tufft för många, säger hon.

Höjningen på 5,3 procent klubbades under måndagskvällen igenom av Hyresnämnden i Göteborg. Nämnden tog över förhandlingen sedan Fastighetsägarna GFR – som är ombud för flera privata hyresvärdar i Göteborg – lämnat förhandlingarna i slutet av förra året. Bostadsbolaget skriver i ett pressmeddelande att man ser kritiskt på resultatet.

– Trots faktiska kostnadsökningar på 20–25 procent innebär dagens rekommendation att hyresvärdarna bara får en kompensation på lite drygt fem procent. Det säger sig självt att det inte är långsiktigt hållbart utan att det går ut över möjligheterna att underhålla och förvalta hyresrätter framöver. De största förlorarna på det är hyresgästerna själva, menar Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.

Även om hyreshöjningen inte landade på tolv procent, tror Bringsoniou att många av de 25 000 hyresgäster som berörs av beslutet kommer få det svårt.

– Det är de högsta höjningarna på över 30 år, en hyreshöjning på 5,3 procent är jättemycket.

Den 1 januari 2023 trädde en förändring av hyresförhandlingslagen i kraft som innebär att parterna i en hyrestvist om privata hyresbostäder har rätt att vända sig till Hyresnämnden efter tre månader av förhandlingar. Nämnden utser då en särskild skiljeman som får i uppdrag att ta fram en rekommendation för hur tvisten bör avgöras. Parterna i hyresförhandlingarna får efter att det två veckor på sig att skriva en förhandlingsöverenskommelse med rekommendationen som grund.

Måndagens besked markerar första gången en skiljeman används för att lösa en hyrestvist mellan ett privat bostadsbolag och Hyresgästföreningen. Bringsoniou är inte nöjd med att beslutet behövde fattas av tredje part.

– Vi tycker ju det är väldigt tråkigt, vi tror ju att vi hade kunnat lösa det här lokalt istället, säger hon.

Av totalt 13 förhandlingar som rör Göteborgshyror är det i och med beskedet om Fastighetsägarnas och Hyresgästföreningens överenskommelse enbart tre som har nått hela vägen till ett färdigt beslut. Fortfarande kvarstår alltså hyresbesked i tio fall, och i ett av dem – det kommunala bostadsbolaget AB Framtiden – har ett avtal inte kunnat nås och även där har en tredje part kallats in.