Hot och hat mot journalister

Josephine Freje & Janne Josefsson

Josefine Freje & Janne Josefsson Foto: Lotta Månsson

Publicerad: 4 maj, 2022 10:50
“Din jävla fitta jag ska spräcka dig”- Stort hot och hat mot journalister

Under pressfrihetens dag var det panelsamtal på Göteborgs universitet, med bland andra journalisterna Janne Josefsson och Josephine Freje. Under sina karriärer har de blivit utsatta för bland annat inbrott och mordhot.

Panelsamtalet är ett samarrangemang mellan JMG och Vänföreningen Tony Segerstedts minne. Det är för andra gången de anordnar evenemanget, och temat är hotet och hatet mot journalister. Bland annat har de bjudit in Oscar Björkenfeldt, som är doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet. Han har undersökt kring omfattningen av hat och hot som svenska journalister utsätts för. Över 3000 journalister svarade på enkäten. 

Panelsamtalen med många människor i blandade åldrar

Panelsamtalen lockade många människor i blandade åldrar. Foto: Lotta Månsson

Över 70 procent som svarade på undersökningen har upplevt olaga hot och förolämpningar, där hälften anpassar sin rapportering och nästan 40 procent avstår från att rapportera om vissa saker. Över en femtedel har upplevt negativa hälsoeffekter av näthat och hot under de tre senaste åren.  

Kvinnliga journalister mer utsatta för sexism

Josephine Freje har under stor del av sin karriär jobbat som frilans för bland annat Uppdrag Granskning och Kaliber. Hon nämner att man som frilansjournalist måste tänka på en stor del av sin egna säkerhet. Bland annat rekommenderar hon att ha hårspray i väskan, ifall folk kommer för nära. Hon beskriver vikten av att ha redaktionens uppbackning.

— Det är viktigt att tänka på att ha bra redaktörer som du jobbar mot, och ställa krav på din uppdragsgivare. Att de inte bara lämnar dig för publicering, utan att det också finns en uppföljning kring din säkerhet. 

Under panelsamtalet berättar Josephine Freje om hur en man försökte sig ta sig in i hennes lägenhet efter en publicering. På hennes sociala medier och mejl får hon flertalet meddelande som hotar hennes säkerhet. 

—  Det var en person som skrev: “Din jävla fitta jag ska spräcka dig”, berättar hon. Det Josephine går igenom är inte ovanligt för en kvinnlig journalist.

— Kvinnliga journalister uppstår i högre utsträckning hot och hat i sexistiskt karaktär, enligt Oscar Björkenfeldt.

Torbjörn Sjöström & Josefine Freje

Samtal mellan Torbjörn Sjöström och Josephine Freje. Foto: Lotta Månsson

Janne Josefssons liv under hot

Under sin långa karriär som journalist har Janne Josefsson upplevt mycket. Han var under många år, journalist för TV-programmet Uppdrag Granskning. Under panelsamtalet återberättar han om hat och hot som han har upplevt under sin karriär. Alltifrån en kommentar till mordhot och en rädsla för sin egen, och familjens säkerhet.

— Det är klart jag har reflekterat över det, kanske ännu mer nu i efterhand. Vafan utsatte jag min familj och mina barn för? Men jag har varit mån om dem och mån om säkerhet, berättar han.

Berättelser om när han blivit jagad vid sitt sommarhus, brev med vitt pulver, avskruvade muttrar på bilens alla däck. Folk som blivit stoppade av polisen på väg hem till Janne Josefsson. Som följd av alla hot lever numera Janne Josefsson bakom vad han kallar för en pansardörr. Med övervakningskameror i sitt egna hem och en larmknapp med sig ut på gatan. Ett tag hade han även två vakter med sig vart han än gick, något som familjen fick vänja sig vid.

—  Sen blev det väl en vana, framförallt för min minsta son som är 18 år nu. Han blev van vid det tillslut. 

Den inre drivkraften

Drömmen om att bli journalist trodde Janne Josefsson länge kom efter att han hade utbildat sig inom marknadsföring. Men under åren har det kommit fram klasskamrater och berättat att de hörde honom säga att han ville bli journalist redan vid 11 års ålder. 

— Det kanske ligger något i det. Att jag ville bli det, och jag såg till att bli det. Och när jag väl är det älskar jag jobbet.

Trots den stora mängden hot har han fortsatt arbeta med det han älskar. Han förklarar att han inte hade kunnat säga nej till mycket av det han gjort under sin karriär. Från att rapportera om Hells Angels, till vänster-och högerextremister. 

— Då får jag ju börja göra något annat program eller så får jag lägga av helt, säger Janne Josefsson. 

I början av sin karriär var hoten färre och tryggheten större. Han berättar att det med åren skedde en upptrappning, framförallt under hans tid på SVT:s Uppdrag granskning. Han undrar själv vad hans drivkraft för att fortsätta rapportera om oroliga områden är. Men han har inte låtit hoten tysta honom.

—  Det är väl det värsta en journalist kan vara med om, att någon täpper till truten på en.