Höjda studenthyror kan slå hårt

Förhandlingarna mellan SGS och Hyresgästföreningen kan bli en utdragen process. Foto: Erik Oskarsson.

Publicerad: 2 mars, 2023 12:19
Höjda studenthyror kan slå hårt

SGS hyresförhandlingar drar ut på tiden. För studenter kan det innebära en höjning på 500 kronor. Blir det ett retroaktivt beslut kan det innebära en kraftig klumpsumma som behöver betalas in till sommaren.

Sedan november 2022 pågår hyresförhandlingar mellan SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen där man ska enas om de nya hyrorna för 2023.

SGS skriver på sin hemsida att en mycket hög inflation, stigande räntor och en stor höjning av taxebundna avgifter är orsaken till kostnadsökningen. Därför yrkar de på en hyreshöjning med 8,7 procent för 2023. Höjningen skulle innebära att en student med en hyra på 5000 kronor skulle få en ökning på närmare 6000 kronor på ett år.

 

Motsvarande höjning för 2022 var 1,9 procent. Då pågick förhandlingarna från november 2021 till maj 2022. I juli samma år behövde studenterna betala en klumpsumma retroaktivt. Höjningen gällde då från januari.

Magnus Paulsson, vd på SGS Studentbostäder berättar att de inblandade parterna i årets förhandling inte har kommit överens i Göteborg och att ärendet nu har gått vidare till Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

– Och i år är det fler ärenden än någonsin hos Hyresmarknadskommittén. Därför är det väldigt svårt för mig att prognostisera om handläggningstiden, säger Magnus Paulsson.

 

För studenten Cajsa Joelsson, 21, skulle den föreslagna hyreshöjningen innebära en ökning på nästan 500 kronor i månaden.

– Det är klart att det skulle göra det svårare att få det att gå ihop varje månad, säger hon.

Cajsa Joelsson upplever att CSN-ersättningen inte är jättehög sedan innan och att föreslagen höjning skulle ha en påverkan på olika aktiviteter hon gillar att göra.

Magnus Paulsson säger att det är pressat i hela samhället idag och förstår att studenterna är en grupp som har det tufft ekonomiskt men menar samtidigt att SGS har en verksamhet som måste fungera.

Han säger att det inte går att fastställa hur utfallet blir i nuläget, både när det gäller höjningen, hur långt tillbaka den ska gå samt om det blir en klumpsumma.

– Därför är det viktigt att man försöker tänka på det, att det kan bli så, säger Magnus Paulsson.