Hemmafester trots pandemin

Bilden är ett montage av ölburkar och en person som sitter i ett fönster med huva.

Max och hans vänner har styrt hemmafester sex helger i sträck. Bilden är ett montage. Foto: Tuva Lejonklou

Publicerad: 23 mars, 2021 15:55
Hemmafester trots pandemin — “sist var vi runt 70 personer”

Barerna är stängda och unga söker sig till hemmafester. Risken för spridning av de nya coronamutationerna är uppenbar, enligt epidemiologiprofessor Bo Lundbäck.

— Det är korkat och väldigt farligt, säger Bo Lundbäck.

 

I måndags rapporterade GP om spridningen av de olika coronamutationerna runt om i landet. I Västra Götaland har endast ett fåtal fall av den sydafrikanska mutationen bekräftats. Mutationen har däremot haft stor spridning i Uppsala, detta till stor del på grund av korridorsfester bland studenter. Statsminister Stefan Löfven besökte på måndagen Uppsala län digitalt och talade med SVT Nyheter om virusspridningen bland studenter. Statsministern kommenterade situationen: “De är vuxna människor och borde förstå.”.

 

Max, som egentligen heter något annat, är en kille i 20-årsåldern som bor tillsammans med tre vänner i centrala Göteborg. De senaste sex veckorna har kompisarna tillsammans styrt hemmafester varje helg, ofta både på fredagen och lördagen.

— Egentligen hade vi inte planerat att ha några fester, men när folk började komma och förvänta sig fester varje helg så blev det så, säger Max.

 

Till en början bjöd de bara in sina nära vänner. Till slut blev det så att alla vännerna bjudit in fler, som i sin tur bjudit in ännu fler.

— Som mest var vi förra helgen, då var vi runt 70 personer.

 

Max berättar att de från första början inte alls tänkte ur ett smittskyddsperspektiv när festerna var mindre. Nu när det kommer allt fler har de börjat lägga mer vikt vid varje persons egna ansvar.

— Vi litar på att folk inte kommer hit om de är sjuka. Det är en stor risk såklart, men det är så vi har tänkt hittills. Vi har inte hört talas om någon som fått corona efter våra fester. Vi har fått förkylningar men det kan vi ju ha fått från vad som helst, säger Max.

 

De regler som regeringen satt upp, exempelvis förbudet mot att umgås i större sällskap än åtta personer, har Max och hans vänner inte funderat så mycket över. Han berättar att de inte riktigt har tagit pandemin på så stort allvar.

— Jag tänker inte ge ett sken av att jag är bättre människa än jag är. I första hand är det väl en ungdomlig ignorans. I andra hand är det mentaliteten vi haft i Sverige, att vi haft en lugnare approach till pandemin, säger Max.

 

Polisen har kommit till Max och hans vänners lägenhet en gång på grund av ett klagomål om ljudnivån. Den gången fick de inga vidare konsekvenser eftersom de inte var så många. Max säger att de möjliga konsekvenserna inte stoppar dem från att hålla fester.

— Det är klart vi är oroliga att polisen ska komma. Men eftersom vi aldrig fått någon böter känns det nästan som en omöjlighet att det skulle hända.

Teodor Smedius är lokalpolisområdeschef i Göteborg city. Foto: privat

 

Teodor Smedius är polisens kommenderingschef och lokalpolisområdeschefen i city. Han berättar att polisen knappt haft några larm om olagliga tillställningar.

— Det är jätteovanligt. I de andra områdena, Nordost och på Hisingen, har det väl hänt en tre, fyra gånger. Men hos oss har det inte varit någonting. Vi har haft demonstrationerna som vi har jobbat med, säger Teodor Smedius.

 

Han säger att han tror att det beror på de flesta människor vill göra rätt och håller sig borta från fester med för mycket folk.

— De flesta medborgarna vill dra sitt strå till stacken. Men jag kan bara tala om det som vi vet om. Det kan vara så att det är jättevanligt fastän ingen ser det.

 

För att polisen ska kunna upptäcka olagliga tillställningar kräver bland annat att människor ringer in och tipsar. Eftersom polisen inte sett det som ett problem är inte det något de jobbat aktivt med att uppmuntra.

— Vad jag vet har vi inte varit inne på frågan att förebygga. Vi har ju Folkhälsomyndigheten som är väldigt tydliga med det. Men vi kanske skulle komplettera med det, jag får fundera på det, säger Teodor Smedius.

Bo Lundbäck är professor vid Sahlgrenska akademin. Foto: Johan Wingborg

 

Bo Lundbäck är senior professor i lungsjukdomars kliniska epidemiologi och engagerar sig mycket i diskussionerna om smittspridning och samhällets agerande i samband med corona. Han kommenterar hemmafesterna som ungdomar arrangerar trots pandemin:

— Det är korkat och väldigt farligt. Risken för att det ska uppstå en spridning av de nya mutationerna är uppenbar, säger Bo Lundbäck.

 

Att man inte har symtom är inte ett klartecken för att umgås, säger han.

— Det är helt fel. Folk börjar smitta redan fyra dagar innan de själva blir sjuka och får symtom. Man är mest smittsam dagen innan man får symtom och den dagen symtomen bryter ut. Det visar en brist på kunskap att säga att man litar på att folk inte kommer om de har symtom.